Hvad er UL fiskeri?
UL i UL Fiskeri står for Ultra Light eller Ultra Let afhængig om du tager den engelske eller danske betegnelse. Men hele ideen bag UL fiskeri er at bruge så let fiskegrej som muligt. Dvs. stangen, hjulet, linen og endegrej er så småt som muligt.
Der er ikke nogen egentlige regler for hvad der er UL fiskeri og hvad der ikke er, og derfor er det også op til den enkelte at bedømme hvad man mener er UL fiskeri. Der er nogle overordnede guidelines blandt UL fiskere omkring hvor UL fiskeriet begynder og hvor det ender, og det kan man bruge hvis man gerne vil ind i UL fiskeriet.
UL er blevet en populær fiskeform fordi brugen af det helt lette grej gør at kontakten og fighten med fisken bliver endnu mere intensiv. Ofte kan større stænger og hjul gøre at fighten med selv de store fisk bliver for let, og derfor foretrækker mange UL fiskere at bruge dette lette grej.
Det bør derfor ikke komme som nogen overraskelse, at navnet “UL” blev først taget i brug af ultralette fluefiskere, da de var de første, der havde brug for meget let grej for at kunne kaste små fluer præcist nok til at narre kræsne ørreder og stallinger.
Hvilket fiskeudstyr er UL?
UL fiskeri kan opdeles i fluefiskeri og spinnefiskeri og det er de to fiskeformer som typisk dyrkes når der er tale om UL fiskeri. Tommelfingerregler for UL fiskeri med spin er man helst ikke skal over 10 g i kastevægt på stængerne, og typisk er man nede i 0-7g i kastevægt.
Stanglængden varierer og kan findes helt op til 9’fod men de fleste er omkring 7’fod og vejer typisk ikke over 100g.
Personligt anbefaler jeg disse stænger til UL fiskeri med spin, på baggrund af kvaliteten i helhed men også prislejet som ikke er for dyr.
UL stænger
Når det gælder UL fluefiskeri er det typisk stænger i klasse 1# og 2# som bruges til UL fiskeri da de er de mindste fluestænger man kan finde.
UL hjul
Når det kommer til hjul og line er det vigtigt at der igen bruges udstyr som er så småt som muligt. Hjul skal være i størrelsen 500-2000 der kan til nøds bruges hjul i størrelsen 2500 men jeg foretrækker hjul i den mindre ende af udvalget. Sammenhængen mellem hjulstørrelse og kastelængde hører også sammen, og det skal man naturligvis have i tankerne, men fisker du i Put & Take søer, så betyder kastelængde typisk ikke så meget. Herunder kan du se et udvalg af små hjul til UL fiskeri.
UL Liner
Til sidst skal linen også være så tynd som muligt. Her bruger jeg en kombination af fletline og fluorocarbon, for at sikre at fluorocarbon er dem som fisken (ikke) ser da den er næsten usynlig i vandet. Fletline bruger jeg op til 0.10 mm men gerne 0.04 – 0.08 mm. Og selve fluorocarbon som er forfanget bruger jeg 0.20 mm eller hvis jeg ved at fiskene er i den mindre ende 0.16-0.18 mm.
Ved valg af line er der en balance, for er linen for tynd kan større fisk nemt knække den og det er naturligvis fluorocarbon der oftests ryger i en duel med en stor fisk. Så hvis du ved at du fisker et sted hvor der er store fisk, så gå en størrelse op for en sikkerheds skyld.
Hvilke fisk kan man fange med UL fiskeudstyr
Med UL grej kan du i teorien fiske næsten alle fisk, så længe dit agn kan komme ud til fiskene. Men når man taler om UL grej går tankerne primært til ørreden, hvad enten det er regnbueørreden i Put & Take søen, eller til havørreden på den åbne kyst, i åen eller i fjordene.
Det er primært disse fisk der fiskes efter med UL grej dog er der flere og flere der fisker efter aborre, gedder og stalling med det helt lette UL grej. Aborre fiskeriet er især begyndt at blive populært, og med god grund, blandt UL fiskere. Det helt lette grej gør at selv de mindre aborre giver en god fight. Danmark byder desuden på noget fremragende aborre vand, uanset hvor i landet du befinder dig.
Men kort sagt er det fantasien som sætter grænsen, sammen med dit fiskeudstyr, for det er kastevægten der afgør om du kan fange en specifik fiskeart.
Det bliver svært at fiske med fladfiskeforfang med en UL stang med en kastevægt på 0-7g.
Havørred på UL grej
Havørredfiskeri med UL grej kan være ekstremt underholdende fordi havørreder er nogle fantastiske fightere. Med UL grej vil de mange havørreder på omkring de 40 cm give en god fight og føles som en fisk på 50-60 cm på en almindelig spinnestang.
Personligt vil jeg mene at det primært er fighten som gør havørredfiskeri med UL stang spændende, fordi man har en ulempe frem for en almindelig spinnestang. Og det er simpelthen kastelængden. UL stænger med agn i størrelsen 7g kaster simpelthen ikke så langt som et blink i 18g.
Dog kan man godt slippe med at kaste kortere, især når man fisker efter havørreden i åen, eller når havørreden er at finde tæt på land, eksempelvis de lidt koldere måneder med høj sol, hvor vandet tæt på land bliver varmet hurtigere op. Her har man endda en fordel da ens agn ikke vejer meget og man kan spinne det ind langsommere.
Regnbueørreder på UL grej
De fleste som praktiserer UL fiskeri, fisker i Put & Take søer hvor der primært fiskes efter regnbueørreder, men guldørreder, tigerørreder og andre ørreder der typisk findes i Put & Take søerne.
UL fiskeri er perfekt i Put & Take søer, da fiskene ofte går tæt på land og man kan nå de fleste fisk med UL grej. Desuden gør UL grej det nemmere at praktisere spotfiskeri, altså hvor du kaster dit blink ud til fisk du kan se. Dette er muligt med UL grej fordi man fisker med blink der ofte vejer 2-3 g, som synker langsomgt.
Dette spotfiskeri er blevet utroligt populært blandt lystfiskere i Put & Take søer da fiskeriet er meget visuelt og meget belønnende når det lykkedes at fange en fisk.
Der er simpelthen ikke noget bedre end at kaste sit blink ud til en fisk du kan se, se fisken gå efter dit agn og sluge det. Det er ligesom fluefiskeri i Put & Take søer.
Min personlige erfaring siger desuden at regnbueørreder elsker agn som er småt, hvilket er en kæmpe fordel for UL fiskere.
Jeg har haft utroligt meget held med disse blink på UL stangen de gange jeg har været i putten for at fange regnbueørreder.