Rensning af ørred

Ørreder er en af de mest populære fisk, man kan fange og spise i Danmark, hvad enten det er regnbueørreder fra den lokale Put & Take eller laks fanget på det åbne hav. Regnbueørreder, guldørreder, kildeørreder, bækørreder, havørreder og laks er alle en del af den samme slægt – nemlig lakseslægten. Det betyder, at fiskene næsten er identiske dog med meget små variationer.

Ofte har jeg stået ved Put & Take søer, hvor især mange nybegyndere fisker og set, at mange fiskere have udfordringer med at rense de fisk de fanger. Jeg plejer altid at tilbyde med at vise, hvordan man renser en ørred, når jeg kan se nogen have udfordringer med det. Men hvad mange ikke ved er, at ørreden er en af de nemmeste fisk at rense.

Det eneste man skal bruge, er en skarp kniv og så kan man rense en ørred på et par minutter. De fleste Put & Take søer har også et rensebord der gør rensningen endnu nemmere. Her har de ofte knive og vandhaner hvor man kan rense fisken endnu nemmere.

Min anbefaling er at rense fisken lige så snart ens fiskeri er overstået, og altså ikke derhjemme som nogen fortrækker, da rensning af ørred kan svine. 

Fiskekniv i god kvalitet

 

Det er altid vigtigt at have en god fiskekniv på sig. Det skal desuden være en kniv i rustfrit materiale, som ikke skal ruste ved kontakt med vand og især saltvand.

Kniven skal være stærk nok til at kunne skære igennem ben når du renser fisk. Især store fisk kan volde problemer med knive, som er i dårligt kvalitet. Denne kniv er perfekt til fiskerensning samt andre opgaver du kan få på dit fiskeri.

Jeg bruger selv denne kniv, og har brugt den i flere år og er meget tilfreds med kvaliteten. Det vigtigste er at holde kniven ren og skarp. Dette kan du gøre ved at vaske og tørre den efter enhver fisketur hvor den blev brugt, samt at give den en god slibetur hver måned hvis du fisker ofte.

 

 

Sådan renser du en ørred

Første skridt er at fjerne det slimlag fra fisken for bedre at kunne holde den, og så du nemmere kan rense den. Dette sker ved køre kniven hen over fisken i den retning fiskens skæl vender mod.

Herefter skal du finde fiskens gat (endetarm åbning), som er placeret tæt på fiskens hale. Her skal du indsætte kniven ca. 2-3 cm ind. Derefter skal du skære helt op til gællerne, og stoppe ca. ½ – 1 cm fra gællerne.

Herefter indsætter du tommelfingeren under gællerne i det stykke, du har skåret i, hvorefter du tager fat i gællerne med de andre fingre. Du skal dernæst hive ned og hive gællerne af fisken.

Tag derefter kniven og skær de små finner af, så de hænger sammen med gællerne samt fiskens indvolde. Nu kan du tage fat i gællerne og hive al indvolde ud i et træk.

Efter indvoldene er taget ud, er der kun blodrester langs fiskens rygrad tilbage. Tag derfor en kniv og skær slimlaget op som beskytter for rygraden. Tag herefter din kniv, en ske eller en svamp og skrab alle blodrester væk.

Herefter tager du vandslangen og renser fisken indvendigt. Fisken er nu helt ren.

Ønsker du at skære hovedet af, er det nemmest at føre kniven ind i rygraden på fisken, som vist på billedet. Herefter skærer du hovedet helt af.

Husk altid at rydde op efter dig selv, hvad enten du renser ved et rensebord eller i naturen.