Fluefiskeri i Put and Take

Mange nybegyndere inden for fluefiskeriet vælger at fiske i Put & Take søer, og det er med god grund! Det er bekvemt og nemt at komme i gang med det fiskeri, samtidigt med at chancen for at fange fisk er noget højere end på kysten. 

Jeg gjorde præcis det samme da jeg fik min første fluestang. Det første sted jeg besøgte var min lokale Put & Take sø i håbet om at fange min første fisk på flue. 

I Put & Take søen kan man  jo SE fiskene for det meste, og man behøver ikke kaste langt. Her kan man så træne sit fluekast og træne ens indtagning og hvordan man skal lokke fiskene til at tage fluen. Desuden har man mulighed for at fiske med nymphe, tørflue og meget andet i Put & Take søen og stadig fange fisk!

Det er fordelen ved regnbueørreder, de spiser næsten alt, når de er i humøret og er derfor en oplagt fisk at fiske efter som sin første fisk fanget på flue!

Vil du gerne vide lidt mere om regnbueørreden, kan du læse guiden til regnbueørred fiskeri her på siden og blive klogere på den fisk.

Hvilke flue skal jeg bruge til at fange regnbueørreder?

Du kan godt bruge almindelige kystfluer til at fange regnbueørreder, men der er andre fluer, som er langt mere effektive til at fange regnbueørreder end kystfluerne til havørreder. Fluefiskere har fisket i Put & Take søer i mange år og har derfor også udviklet nogle fluer som regnbueørrederne bare elsker. Det er disse fluer, du skal bruge for at øge dine chancer for at fange regnbueørreder. 

Herunder kan du se mit udvalg af fluer, jeg bruger til at fange regnbueørreder, og som jeg har fanget utallige fisk på.

Polaroid briller til Put and Take

Jeg fisker meget aktivt i Put & Take søerne når jeg fisker med flue og primært til fisk jeg kan se. Det er det sjoveste, og det er hvad der giver flest fisk, synes jeg. Der er dog dage, hvor jeg ikke kan se fiskene, enten fordi det er koldt og de går lavt, eller fordi det er overskyet og blæsende, så vandet er helt uroligt. 

Til at hjælpe med at finde fiskene i vandet bruger jeg polaroid briller, som gør en kæmpe forskel ved vandet. Uden dem vil jeg ikke se 90% af fiskene, jeg normalt ser. Så vil du gerne se fiskene og kaste ud til dem, anbefaler jeg på det kraftigste at du skaffer et par polaroid briller. Selv de billigere modeller til 150-200 kr gør en kæmpe forskel.

Læs guiden til polaroid briller her.

Fisketeknik

Når jeg fisker i Put & Take bruger jeg mest fluer med store haler, dem kan jeg næsten få til at “danse” i vandet med små vip med fluestangen. Det elsker fiskene, og jeg har fanget utrolig mange fisk på denne måde. Jeg er kommet frem til denne metode ved at observere andre fiskere samt at prøve mig frem, på den måde har jeg fundet en teknik som virker for mig. Nogle dage virker den ikke, så prøver jeg en anden teknik, som at fiske fluen hurtigt ind, eller lade den synke helt ned, og hive dem langsomt ind.

Det vigtige er at prøve sig frem og prøve nye ting af, hvis der er noget der virker kan man altid forbedre det så det virker endnu bedre. 

Der er dog nogle teknikker som jeg mener de fleste kan bruge for at øge deres chance for at fange fisk, ligesom den ovennævnte med at bruge en flue med en store hale, og vippe med stangen for at få fluen til at hoppe i vandet.

En anden teknik som virker meget godt i Put & Take søen er hvordan man placerer fluen i forhold til fisken man kan se. Personligt har jeg god erfaring med at placere fluen lidt foran fisken i den retning den svømmer, så jeg kan hive fluen ind foran fisken og den retning den svømmer i, så fluen bevæger sig 15-20 cm foran fisken. Endnu bedre er det hvis fisken svømmer mod dig, så du kan holde fluen foran fisken i en længere periode.

I billedet herover kommer fisken svømmende i retningen af den røde pil, jeg kaster min flue 50-100 cm på den anden side af fiskens retning, så jeg kan nå at hive fluen ind foran fisken (den hvide pil) når den når ca 10-20 cm. fra fluen.

Nogle gange kan du placere fluen helt perfekt og lige foran fisken, uden at den gider tage den. Men det er helt normalt. Nogle gange er fiskene bare ikke interesseret i din flue, derfor kan det hjælpe at skifte flue. Skift til en helt anden farve, størrelse og form. Det kan hjælpe med at få fisken til at bide.

Der er desuden nogle ting jeg har lagt mærke til efter flere års fiskeri med flue efter ørreder i Put & Take fiskeriet, og det er at hvis en fisk viser interesse for din flue, men svømmer væk i sidste øjeblik, så skal du blive ved med at kaste til samme fisk (hvis det er muligt). Fisk der viser interesse for fluen skal nok bide på i de fleste tilfælde hvis du kan få fluen ud til den. 

Ofte er det dog ikke muligt at se fiskene grundet flere parametre. Det kan være at vandet er grumset, det blæser meget, eller at sigtbarheden generelt er dårlig. Her gælder det om at fiske så meget vand af, som muligt for at finde fiskene.

Det vigtigste er dog at komme ud og fiske, især som nybegynder bliver du kun bedre af at fiske, fiske og fiske.

Aldin Glavas

Aldin Glavas

Lystfisker

Mit navn er Aldin Glavas og jeg har fisket siden jeg var 6 år gammel, dvs. næsten 30 års erfaring med fiskeri. Hvad der startede ved den lokale Put & Take og i Gudenåen, har udviklet sig til en livsstil hvor fiskeri fylder en stor del af mit liv. I starten var målet at fange Put & Take ørreder og aborre i Gudenåen, nu har det udviklet sig til fiskeri efter stort set alle fisk. Primært fisker jeg med fluestang efter havørreder på Sjælland, men der er også tid til fiskeri efter fladfisk fra mole og båd, fiskeri efter torsk og sej og der er stadig tid til at tage til den lokale Put & Take.