Fiskeri fra båd eller kutter

Lystfiskeri har i lang tid været en populær hobby i Danmark, og langt størstedelen foregår fra land, hvor man kaster ud i vandet. Alle kender den form for fiskeri, og den dyrkes af rigtig mange danskere. 

Fiskeri fra skib eller båd har været forbeholdt personer som selv ejer en af disse, eller kender nogen som gør. Men det er heldigvis en ting som er ved at ændre sig. 

Der begynder at komme flere og flere muligheder for at fiske fra skib, så alle nu kan komme ud og prøve dette spændende fiskeri. Det koster ikke meget, der er næsten garanti for fisk, og man får en virkelig hyggelig tur ud af det.

Næsten overalt i Danmark, kan du nu booke pladser på et skib, der sejler ud og tilbyder fiskeri efter mange forskellige fisk. De fleste fisketure er efter fladfisk og torsk, men der findes også fisketure efter sild, makrel og meget mere.

Fordele ved at fiske fra båd

Det er svært at snakke om fordele kontra ulemper, når det kommer til fiskeri fra båd eller land. Fiskene kan jo fanges både fra land og hav, men man kan godt sige at hvis man fisker fra skib, så er der nogle kriterier som opfyldes, som er svært at opfylde fra land.

  • Bevægelighed
  • Fiske over dybere vand
  • Gode skippere kender gode pladser

Bevægelighed

Fisker man fra en mole, så er det begrænset, hvor meget man kan flytte sig, hvis fiskene ikke bider på. Man kan fiske fra den anden side af molen eller flytte sig et par meter frem eller tilbage. Er man derimod på et skib, er der rig mulighed for at flytte sig over et stort område. Det er en stor fordel hvis man, eller skipperen, kender et par pladser, med mulighed for fangst. Så kan man altid flytte sig rundt til forskellige pladser, hvis den ene plads ikke holder fisk.

Fiskeri over dybere vand

Dybt vand giver flere muligheder når det kommer til fiskeri, efter specifikke fiskearter. Dybere vand forbindes ofte med større fisk, og det er også rigtigt i mange tilfælde, især fiskeri efter fladfisk. Her gemmer de store fisk sig, især i de koldere måneder, typisk på dybere vand. Så er det en stor fordel at man kan fiske fra skib, da man kommer længere ud, hvor man typisk finder det dybe vand.

Fisker man fra mole, er man meget begrænset når det kommer til dybt vand. Nogle af de store havne i Danmark kan godt tilbyde fiskeri over dybt vand, men slet ikke samme dybde som man finder med båd.

Gode skippere kender gode pladser

Som nævnt tidligere, er det en stor fordel at man kan flytte sig rundt blandt forskellige pladser, når man fisker fra skib. Fisker man fra en af de mange skibe som sejler ud, og man kan booke plads på, får man højst sandsynligt en dygtig skipper som har kendskab til området man fisker i. På sådanne ture, er der stor sandsynlighed for at fange fisk, da skipperen typisk går efter de steder med flest fisk.

Fiskeri efter fladfisk fra skib

En af de mere populære fisk, man fanger skibe, er fladfisk. Det skyldes, at der findes fladfisk, stort set i alle vande, rundt omkring Danmark. Du kan selvfølgelig fange dem fra moler og lignende, men skibe gør det muligt at fiske over dybere vand, hvor de større fisk er.

Kort sagt er man næsten garanteret for at fange fisk, når man sejler ud. For at fange fladfisk, kræver det heller ikke det vildeste udstyr. Man kan typisk nøjes med en almindelig stang, fastspolehjul og et fladfiskeforfang. 

Det er derfor et nemt fiskeri at komme i gang med, og der er næsten altid fangstgaranti. At fladfisken er en vidunderlig spisefisk hjælper sikkert også på det. 

For at fange fladfisk er det en fordel at vælge ture, hvor skipperen går specifikt efter fladfisk. Her finder han de pladser, som typisk holder fladfisk, frem for at gå efter mange forskellige fiskearter.

For at få en bedre forståelse for fladfiskfiskeriet, så kan du med fordel læse guiden til fladfiskfiskeri. Men kort fortalt skal du bruge en stang, det kan være en kortere stang specifikt til bådfiskeri, det er typisk havstænger i længden 6 fod. Herunder kan du se et lille udvalg af sådanne stænger.

Herunder kan du finde både spinstænger samt de kortere stænger som er beregnet til fiskeri fra båd.


Notice: Undefined index: limit in /var/www/udeogfiske.dk/public_html/wp-content/plugins/rexultz_feed/function.php on line 582
Reklame
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 300
WFT Charisma
Super lækker stangserie som kan bruges til rigtig mange formål. Egner sig specielt godt til fladfiskefiskeri og bådkastefiskeri. Monteret med korkhåndtag og Fuji- øjer og hjulholder. Stangen er to-delt på midten for nem transport. Specifikationer: 8â€
Pris fra 799,00
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 46
Abu Royal Commodore 3'6 >200gr
Udelt kort og robust stang, der er oprindeligt designet til isfiskeri efter store gedder, men bliver også brugt til let pirkefiskeri, samt fiskeri fra kano og kajak. Denne stang er også populær blandt karpe fiskere til at "mærke" hvordan bundforholdende e
Pris fra 119,00
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 200
Fladen Maxximus Shadow Light Solid Carbon
.
Pris fra 499,00
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 120
Westin W3 Powercast 2nd
.
Pris fra 1.079,00

Disse stænger kan med fordel kombineres med et multihjul, som gør fiskeriet lidt nemmere. Hele ideen med at fiske efter fladfisk fra skib, er at dit agn skal være på bunden hele tiden, da det er her fiskene er. Her er et multihjul perfekt, da du nemt med en finger kan sørge for at holde dit agn på bunden.

Du kan finde nogle gode multihjul herunder.

Selv bruger jeg typisk almindelige spinnestænger i længden 6-8 fod, sammen med et fastspolehjul. Altså et helt normalt spinne setup. Bare sørg for at stangen har en kastevægt der kommer tæt på de 60 g, da du helst skal fiske med belastning som er 60 g eller derover.

Sådanne setups er meget alsidige, og kan bruges til flere forskellige typer af fiskeri. Det kan bl.a. bruges til at fange:

  • Fladfisk
  • Torsk
  • Sild
  • Makrel
  • Hornfisk
  • Havørred

Ud over at fiske fra skib eller båd, kan dette setup også bruges til fiskeri fra land. Det er meget alsidigt og et godt sted at starte!

Tips til at fiske efter fladfisk fra skib

Fladfisk kan være nemme at fange, men hvis man altså har nogenlunde styr på, hvad man laver. Ud over en fiskestang, og her kan du finde gode eksempler i denne guide, har du brug for noget agn og endegrej. TIl fladfiskfiskeri er et fladfiskeforfang et godt sted at starte. De klassiske forfang fungerer godt og fanger masser af fisk! 

rødspætte

Guide til fladfisk fiskeri

Læs fladfisk fiskeri guiden og bliv bedre til at fange fladfisk!

Selv om man kan fiske aktivt fra moler og land, betyder det endnu mere, når du fisker fra skib eller båd. Skibet vil ofte drive med strømmen, og afhængigt af om du fisker fra kastesiden eller pirkesiden, gælder det om at holde gang i dit agn. Fra molen, gælder det om at fiske aktivt, ved at spinne stille og roligt ind. På skib eller båd skal man jigge ens fladfiskeforfang, så det kommer til at danse og hoppe i vandet. Hvis man bruger et fladfiskeforfang med en masse lokkende elementer, vil det tiltrække fiskene, hvilket er utroligt effektivt. 

Når det kommer til valg af agn, er jeg tilhænger af at bruge friske børsteorm. Sandorm kan også fange godt, men for mig er børsteorm den bedste madding til fladfisk. Man kan ofte bestille børsteorm på det skib du skal ud og fiske på, hvis ikke det er muligt, kan man ofte bestille det hos sin lokale fiskegrejs butik. 

Når det kommer til antal at orm man skal bruge, afhænger det rigtig meget af to ting.

  • Fiske aktivitet
  • Fiskerens fiskestil

Hvis der er gang i fiskene, bliver ens orm tygget godt og grundigt igennem, og så gælder det om at skifte ud. Man vil for alt i verdenen ikke have friske orm på krogen, når fiskene er i bide humør! Er man forsigtig, kan man godt redde ormen en enkelt gang eller to, når man har haft fisk på. Men det kan være en god ide at skifte ormene, eller tilføje nye orm. Hvis jeg kan se at halvdelen af ormen er væk, så tilføjer jeg typisk lidt ekstra orm på krogen, i stedet for at fjerne den gamle orm. På den måde, fylder jeg hele tiden på, og bruger mindre orm end hvis man skifter ormen helt ud. 

Fiskerens fiskestil er individuel, mange fiskere bruger hele orm på krogen, selvom ormene er store. Her er jeg lidt mere nærig, og kan godt finde på at halvere ormen hvis den er stor nok. Hvis man er mange som fisker fra båd eller skib, kan det godt være en ulempe, da fiskene går efter den største orm, og her man altså bagud hvis man kun har en halv orm, sammenlignet med sidemanden som har en stor saftig orm på krogen! Derfor bruger jeg typisk kun halve orme, hvis der ikke er gang i fiskeriet. Lige så snart jeg kan se at fiskene hugger, så fylder jeg på med orme.

Aldin Glavas

Aldin Glavas

Lystfisker

Mit navn er Aldin Glavas og jeg har fisket siden jeg var 6 år gammel, dvs. næsten 30 års erfaring med fiskeri. Hvad der startede ved den lokale Put & Take og i Gudenåen, har udviklet sig til en livsstil hvor fiskeri fylder en stor del af mit liv. I starten var målet at fange Put & Take ørreder og aborre i Gudenåen, nu har det udviklet sig til fiskeri efter stort set alle fisk. Primært fisker jeg med fluestang efter havørreder på Sjælland, men der er også tid til fiskeri efter fladfisk fra mole og båd, fiskeri efter torsk og sej og der er stadig tid til at tage til den lokale Put & Take.