Guide til torskefiskeri

 

Torskefiskeriet er en af de mest populære aktiviteter inden for fiskeri i Danmark. Dette skyldes at torsken er en af de bedste fisk til spisning, det lyse kød egner sig til mange retter, hvilket den danske befolkning også har fundet ud af. Men som sportsfisk er torsken en spændene fisk, da de kan være formidable fightere og fordi man kan fange torsk over 10 kg i farvandene omkring Danmark.

For at fange torsk skal man heller ikke have specielt fiskeudstyr, en god spinnestang, et godt hjul og noget godt endegrej er nok til at fange denne smukke og velsmagende fisk.

Lidt om torsken

Torsken er en rovfisk som vidt udbredt i Østersøen, Nordsøen og det nordlige Atlanterhav. Torsken er en af de mest udbredte fisk i de danske farvande og er derfor en populær spisefisk og en fisk mange går efter at fange. Torsk som bliver fanget i de danske farvande, er typisk mellem 2-6 kg dog kan man fange torsk helt op til 10 kg. Dette er dog mest på dybere vand da ældre torsk typisk trækker længere ud mod det dybere vand jo ældre de bliver.

 

En af grunden til at torsken er så populær en spisefisk, er dens lækre lyse kød og det mere neutrale smag. Dette skyldes at kødet indeholder langt mindre blod end andre fisk, hvilket giver det lyser kød og den neutrale smag. Torsken er desuden en fisk uden for mange små ben hvilket gør at den er nem at rense selv for den uerfarne fisker.

Hvordan fanger man torsk?

For at fange torsken behøver man ikke noget vildt udstyr eller flere års erfaring, selv om dette ikke skader! Torsk kan fanges fra kysten, molen eller fra båd med en almindelig spinnestang og endegrej som orm, silde stykker eller blink. Kort sagt kan alle med en fiskestang fange torsk. Du kan læse vores guide til at vælge en spinnestang så du kan komme godt igang med dit torskefiskeri og herunder kommer jeg med konkrete anbefalinger til hvilket endregrej du skal bruge for at øge chancen for at fange torsk.

Men først lad os gå lidt mere i dybden i hvad torsk egentligt spiser.

Torskens primære fødeemner er muslinger, krebsdyr, orme og andre fisk som sild og tobis. Denne viden kan vi bruge i vores jagt på torsken – for kender man fiskens fødeemner, kender man også opskriften for at fange fisken. Torsken har et stort hoved og mund i forhold til resten af kroppen, derfor tager torsken også tit agn som er større end hvad man typisk vil tro at en fisk på den størrelse spiser.

Torsken elsker krebsdyr og andre småfisk som sild og tobis, som der findes en del af i farvandene omkring Danmark, derfor kan fiskene også vokse sig så store, især ude i det dybe vand hvor de helt store torsk holder til. Med denne information i tankerne kan man vælge endegrej som imitere torskens primære fødeemner.

 

Torskefiskeri med jigs

 

Jigs kan imitere både småfisk og krebsdyr, især jigs i røde/orange farver som fiskes helt på bunden kan få torsken til at være helt vild, da det er en rigtig god krabbe imitation.

Jigs som disse er særligt effektive til torskefiskeriet af flere grunde. Formen og farverne tiltrækker torsken da den minder om de byttedyr torsken naturligt jager, men en anden fordel er den måde en jig er opbygget på. Du kan købe jigs hvor selve krogen vender op mod ryggen, dette gør at når du fisker efter torsk, typisk langs bunden eller tæt på mole med sten, så sidder jiggen ikke fast, hvilket er en stor fordel.

Selv om videoen viser abborefiskeri kan samme metode bruges til torskefiskeriet med jig. Du kan naturligvis også spinne jiggen normalt ind som en spinner, dette gør at halen gør alt arbejdet, men min erfaring viser at jig metoden er mere effektivt. Men virker en metode ikke er det altid en god ide at variere ens fiskeri.

Fladen Conrad Jigs

 

Disse jigs som ligner tobiser er uhyrligt effektive til torskefiskeri især fra moler og kystområder. Farverne og formen på disse jigs ligner torskens byttedyr tobis hvilket ofte får torsken til at hugge voldsomt når det bliver præsenteret for disse jigs.

Fordele:

 • Billige
 • Kommer i mange farver og mønstre
 • Lille chance for at jig sidder fast på sten og andet
 • Forskellige fiskeformer
 • Effektivt til andre fisk
Ulemper:
 • Gummi kan gå i stykker efter længere brug
 • Tandmærker fra fisk efterlades i gummi hvilket kan skade bevægelsen 
 
 

Fox Rage Jigs

 

Disse jigs er effektive mod mange forskellige rovfisk, heriblandt torsk. Disse jigs er udviklet så deres gang er endnu mere vibrerende end normalt da den er udviklet til sandart fiskeri. Torsk elsker dog denne jig og jeg har fanget utallige torsk med dette jig i forskellige farvekombinationer. Jiggen kan fiskes hvor man spinner det ind normalt, eller ved at jigge med stangen så jiggen hopper i vandet – begge dele kan være effektive.

Fordele:

 • MEGET billige – 7 kr pr jig (husk jighoved)
 • Jig hoved købes seperat så der er mulighed for forskellige kombinationer
 • God gang i vandet med masser vibrationer
Ulemper:
 •  Gummiet kan blive ødelagt på sigt
 • Jig hoved kan sidde løst eller forkert i jiggen
 
 

Torskefiskeri med blink

Fiskeri med blink efter torsk er også en populær fiskeform da det ikke kræver mange resurser ligesom jig fiskeriet. Fiskeriet forgår også på en lignende måde, man kaster blinket ud og enten spinner det ind eller fisker det som jigs. Fordelen med blink er at de oftest skinner godt da de er lavet af metal, og at man kan kaste længere med dem grundet deres tungere vægt.

Nogle gode blink til torskefiskeriet fra moler kan være disse udvalgte blink som er afprøvet med held af adskillige fiskere.

 

Abu Koster

 

Fordele:

 • Stort udvalg af forskellige farver og størrelser
 • Billige
 • Effektive fra moler og kyst – afprøvet af mange fiskere
 • Nemme at sætte op
 • Kan fiskes på forskellige måder

Ulemper

 •  Ingen der er værd at nævne!
 
 

Abu Toby

abu toby blink

Dette er nok et af de bedste blink når det kommer til torskefiskeri hvis du spørger de danske fiskere. Blinket er et favorit blink blandt mange og det har nok fisket flere torsk end noget andet blink.

 

Fordele:

 • Alsidigt blink med mange fiskeformer
 • Fås i utroligt mange farver og størrelser
 • Fisker mange fisk ud over torsk
 • Fisket igennem mange år af rigtig mange fiskere
 • Et af de mest populære torske blink
 • Næsten garanti for fisk med dette blink!

 Ulemper

 • Lidt dyrere end andre blink
 • Næsten for stort udvalg af mønstre

 

 

Andet agn til torsk

Det er dog ikke kun jigs og blink som fanger torsk, og jeg har personligt haft meget held med at fiske med andre former for agn end netop disse. Naturlige agn som fiskestykker, orm og rejer er særdeles effektive til at fange torsk, især hvis man fisker fra moler hvor torsken typisk kommer tæt på.

Børsteorm og sandorm kan man typisk købe i små standere tæt på havne, eller i fiskeributikker som sælger fiskeudstyr. Sildestykker og rejer kan man købe hos den lokale købmand.

Fladfiskeforfang

 

fladfiskeforfang

Man monterer agnet på et fladfiskeforfang som enten fiskes langsomt ind, eller fiskes ind med korte mellemrum på ca. 1-2 minutter.

Der findes mange forskellige slags fladfiskeforfang, og næsten alle kan bruges, dog skal du holde øje med størrelsen på krogen og vægten af blyloddet. Størrelserne skal helst være i den store ende så en størrelse 1/0 er ideel og blyloddet skal helst være i omegn af 40-60 g så du kan kaste langt nok ud.

Fordele:

 • Billigt
 • Nemt at sætte op
 • Mange muligheder for agn (orm, rejer, sild)
Ulemper:
 • Mulighed for at miste forfanget hvis det sidder fast på sten eller lignende
 • Mindre fisk og krabber kan pille agnet af krogen
Alt i alt er et fladfiskeforfang kombineret med børsteorm eller sandorm en rigtig god mulighed for nybegyndere da der ikke kræves meget for at gå i gang.
 
 
 

Fiskeri fra båd

En effektiv måde at fange torsk på, især de lidt større torsk som går på dybere vand, er fra båd eller kutter. Båden er et effektivt redskab da kaptajnen kan bruge sonar til at finde fiskestimerne, og man kan nå ud til det dybe vand hvor de helst store torsk gemmer sig.

Man kan ofte leje sig ind på fiskebåde som tager fiskere med på en fisketur efter specifikke fisk, og torsk er en af de mest populære fisk man kan tage på tur efter. De fleste havne har disse både hvor man kan leje sig ind.

Fra båd kan man fiske med jig og blink ligesom man kan fra kysten, men især en fiskeform er populær, som ikke kan lade sig gøre fra kysten eller molen.

Pirkefiskeri er nok den mest populære og effektive fiskeform fra båd. Man bruger typisk en pirkestang som er mere kompakt end en almindelig stang, grundet det tunge endegrej. Du kan finde anbefalinger til pirke stange på fiskestang guiden.

For enden bruger man en pirk, som også fungere som et tungt blink, og typisk har man 2-4 gummi dyr eller jigs over pirken, så man effektivt fisker med op til 5 agn.

Gummidyr til torsk

 

 

Gummidyr er særdeles effektive når det gælder torskefiskeri da det efterligner de b

yttedyr som torsk elsker, eksempelvis små blæksprutter. Torskene elsker disse gummidyr og de er nogle af det mest effektive agn til torskefiskeri. 

 

Gummidyr er som skabt til fiskeri fra båd og det er her det virkelig viser sig som det effektive torske agn som det er. 

Fordele:

 • Billigt
 • Effektivt agn til helt store torsk
 • Nemt at sætte op
 • Fås i mange forskellige størrelser og farver
Ulemper:
 • Kan kun bruges fra båd
 
 
 

Hvornår kan man fange torsk?

Torsken er en fisk som er mest aktiv om morgen og aften, hvor de trækker ind tættere på land for at jage småfisk. Jeg har fanget de fleste af mine torsk omkring solnedgang og en time efter. Her er torsken meget aktiv. Her har jigs oftet været det mest effektive agn til at fange torsk.

Kigger man på hvilke måneder er bedst til torskefiskeri er det tydeligt at se at torskesæsonen strækker sig fra efterår, over vinter og slutter i sent forår. Sommeren og september er de måneder hvor det er sværest at fange torsk, især fra kyster eller moler. De måneder hvor jeg har haft mest held til at fange torsk fra moler har været fra januar til slut marts og igen sen oktober til december.

Fredninger og mindstemål for torsk

Mindstemål for torsk er 35 cm, undtagen Kattegat og Skagerrak hvor mindstemål er 30 cm. Torsk har ikke en decideret fredning, men der er sat en EU-begrænsning på hjemtagning af torsk. Dette sker på baggrund af overfiskeriet på torsk som er sket siden 1950’erne. Torskebestanden er på et meget lavt niveau hvilket betyder at EU har måtte træde ind for at sikre artens overlevelse.

Året rundt er der en begrænsning på hvor mange torsk du må tage hjem, denne er sat til 5 fisk pr. dag, undtagen februar og marts hvor dette er kun 2. torsk på dag. Som nævnt er dette gjort for at sikre artens overlevelse så fremtidige generationer også kan nyde denne fantastiske fisk.

Man skal desuden have statens lystfisketegn for at kunne fange torsk – det kan du få her: https://fisketegn.fiskeristyrelsen.dk/fisketegn/common/frontPageShow.jsp