Waders og støvler

Waders og støvler er ikke nødvendige for enhver fisker for at få et godt fiskeri. Især ikke waders er nødvendige da de for det meste bruges til meget specifik fiskeri fra kyster og i fjorde.Altså er det meget muligt at fiske og fange en del fisk uden at gøre brug af waders eller gummistøvler.

Gummistøvler eller andre vandafvisende støvler kan være en god ide hvis man fisker fra områder der kan være våde, som søer eller åer, men fisker du fra en mole er et par helt almindelige sko mere end nok. Nogle put and take søer kan være våde, her anbefales det også at man bruger vandafvisende sko eller gummistøvler for ikke at få våde tæer.
Waders bruger jeg kun når jeg står på kysten eller fjorden og fisker efter havørred, hvor det er vigtigt at kunne kaste lidt længere, især når man fisker med en fluestang. 

Waders

Vælger du at fiske på kysten hvor du har brug for waders, kan det være svært at finde ud af hvilke waders man skal vælge, især som nybegyndere. For der findes mange forskellige waders i forskellige materialer, og man kan hurtigt blive forvirret over det store udvalg.

PVC Waders

De billigste modeller af waders man kan finde er i PVC plast – dog vil jeg anbefale at man ikke køber disse da kvaliteten er dårlig og deres dårlige isolationsevne. 

Om sommeren får man det utroligt varmt og om vinteren fryser man, og rammer man noget skarpt så kan de hurtigt gå i stykker – dog er de nemme at lappe, nemlig ligesom du lapper et cykeldæk som der er hul på. 

PVC waders er helt klart billigst og du kan finde billige modeler i Bilka og Harald Nyborg til et par hundrede kroner, men som nævnt anbefaler jeg ikke disse modeller.

 

Fordele:

 • Billige
 • Nemme at transportere
 • Lette at transportere
 • Muligt at lappe huller selv

Ulemper:

 • Kan blive meget varme om sommeren
 • Kan blive meget kolde om vinteren
 • Der kan nemt gå hul på dem

Et godt bud på PVC waders er disse af mærket Ocean. De er robuste og bygget i stærkere PVC materiale som mindsker chancen for skader og huller. 

 

 

 

Neopren Waders

Nopren waders vil jeg dog anbefale, da jeg selv har brugt mange forskellige neopren waders med gode resultater.

Neopren waders er bedre isoleret og egner sig derfor bedst til vinterfiskeriet hvor vandet er lidt køligere, dog har jeg fisket med neopren waders om sommeren uden nogle problemer.

Neopren waders findes både med fastmonteret støvle, dog er det også muligt at købe uden hvor du kan købe støvlen for sig selv.

Det er helt op til dig hvilken model du ønsker, dog er fastmonteret støvle modellerne typisk billigere.  

 

Fordele:

 • Velegnet til koldt vand grundet bedre isolering
 •  Stærkt materiale mindsker mulighed for huller
 • Priserne er typisk billigere end åndbare waders

Ulemper:

 • Dårlig bevægelighed grundet tungt materiale
 • Kan blive meget varme i sommerperioden

Er du på udkig efter gode neopren waders, er disse waders af mærket Hodgman Caster et rigtig godt bud.

Du får nogle waders hvor kvaliteten er helt i top og hvor alle detaljer og funtkioner er gennemtænkt. Jeg anbefaler især disse neopren waders, da neoprenen som bruges i disse waders er unikke og har et specielt komprimeringsniveu som giver en øget bevægelighed.

 

 

Åndbare Waders

De bedste waders du kan få til sommerperioden som dog også kan bruges året rundt, er de åndbare waders.

Disse waders er fremstillet i tynd materiale, som dog stadig isolerer godt. De er ikke tunge, og du kan nemt transportere disse waders selv hvis du er på cykel. Når du har dem på er de også nemme at gå rundt i selv hvis du skulle gå i dybt vand. 

Jeg har selv både åndbare waders samt neopren waders, og bruger dem afhængigt af hvornår jeg fisker og hvor jeg fisker. Min klare anbefaling er at neopren waders er nok til begyndere dog kan det være en fordel at anskaffe sig begge dele. 

 

Fordele:

 • God bevægelighed i vandet
 • Let og holdbart materiale
 • Åndbart materiale sikrer god luftcirkulation

Ulemper:

 • Pris – typisk dyrere end PVC og Neopren
 • Nogle modeller kan være kolde i vinterperioden

 

Disse åndbare waders i mærket Orvis, er nogle af de bedste du kan få til prisen. De er ekstrem bevægelige samtidig med at de er gode til at holde kulden ude da de er lavet i 4-lags nylon.

Med disse åndbare waders er du godt beskyttet i al vejr samtidig med at din bevægelighed er helt i top.