Guide til fladfisk fiskeri

Der findes forskellige slags fladfisk i vandende omkring Danmark, men fælles for dem alle er, at de er saltvandsfisk. Fladfisk kan nemt kendes ved at være meget flade, og deres krop vender så den flade side er parallel med bunden, i modsætning til mange andre fisk. 

Fladfisk er desuden perfekte til at gemme sig, da de kan ligge stille på bunden, og nærmest forsvinde ind med omgivelserne, hvilket fiskens farve samt form også hjælper med.

Page Title

Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
Sværhedsgrad
Mellem

 

De mest populære fladfisk i Danmark både til spise og fange er, skrubber, rødspætter, pighvar og isinger, hvilket også primært de fisk man fisker efter.

Alle fladfisk er perfekte spisefisk hvilket også er grunden til at de er så populære fisk at fange. Desuden er fiskeri efter fladfisk en noget nemmere affære, end f.eks. havørredfiskeri.

Den nemme tilgang til fiskeriet gør at man kan fange fladfisk i stort set hele Danmark, men især havne og moler er populære destinationer for fiskeri efter fladfisk. Så længe der er sandbund, kan du med sikkerhed fange fladfisk.

Du kan se min tur til Gilleleje hvor jeg fangede skrubber med meget enkelt grej.

 

Udstyr til fladfisk fiskeri

Fiskeri efter fladfisk kræver ikke noget avanceret udstyr, udover en robust fiskestang, en god line samt fladfiskeforfang. Ud over det kræver det naturligvis agn, som man selv kan skaffe eller købe.

Vælger du at fiske efter fladfisk fra båd kan det betale sig at gå et par størrelser op i fiskeudstyr da man typisk fanger større fisk end fra land.

Fiskestang

Valg af fiskestang kræver lidt omtanke da den skal være i den lidt mere robust ende. Ofte fiskes der fra moler, hvilket kræver at stangen er stærk nok til at kunne hive fisken, eller fiskene op. Man kan naturligvis fange to fladfisk ad gangen hvis man bruger et fladfiskeforfang, hvilket en den største grund til at have en stang som er mere robust.

Stangen skal desuden have en god længde for at man kan kaste langt. En stang i 9 fod er tilstrækkeligt, men hvis man ønsker, kan man gå helt op til 12 fod.

Stangens kastevægt skal være som minimum 50-60 g.

Som nævnt tidligere, kan det ske at man fanger to fladfisk på samme tid, på et fladfiskeforfang, det kan give problemer hvis ens line er for tynd. Selv benytter jeg en fletline, som er mere holdbar end en almindelig monofil line.

Herunder er der et udvalg af stænger du kan bruge til fiskeri efter fladfisk fra moler.

 


Notice: Undefined index: limit in /var/www/udeogfiske.dk/public_html/wp-content/plugins/rexultz_feed/function.php on line 582
Reklame
GRATIS FRAGT
Abu Sölv AG2 Spin
De lette og slanke 3-delte SÖLV AG2 stænger er udviklet gennem et tæt samarbejde med havørredfiskere rundt om i Europa, hvilket har resultereret i en række unikke kyststænger, der både er ekstremt lette, men som samtidig har fremragende kasteegenskaber. K
Pris fra 2.099,00
GRATIS FRAGT
Abu Venturi V2 Trigger
Venturi spin fiskestangen har med V2 fået en gennemgående opdatering, og er blevet opgraderet i de komponenter der er anvendt, samt en opdatering af klingen. Denne model er lavet til fiskeri med multihjul, og der er monteret trigger på hjulholderen. Stan
Pris fra 529,00
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 500
13 Fishing Omen Quest 12' 40-80gr 4-delt
13 Fishing Omen Quest er en 4-delt stang, som er nem at have med på fisketur. Stangens længde og kastevægt gør den meget velegnet til det kraftige molefiskeri eller evt. til Pighvar fiskeri fra langs kysterne. Stangen er lavet med en Toray PVG36T kulfibe
Pris fra 999,00

Fladfiskeforfang

Fladfiskeforfanget er den helt klassiske metode at fange fladfisk på, og den er super effektiv!

I bund og grund er fladfiskeforfanget bare et blylod med to kroge. Derfor er det muligt selv at lave et fladfiskeforfang ved at følge disse enkelte krav. Men med tiden har fladfiskeforfanget udviklet sig en del, efter længere tids fiskeri.

I dag findes der mange forskellige slags fladfiskeforfang, alt fra de klassiske til de mere eksperimenterende, med plastikperler i forskellige farver, samt spinneblade og meget mere. 

Herunder kan du se mine anbefalinger til fladfiskeforfang og dem jeg har bedst erfaring med.

Jeg vil til enhver tid anbefale at man har mindsk 3-4 fladfiskeforfang med sig når man skal fiske, da man nemt kan miste dem.

Reklame
GRATIS FRAGT
Kinetic Sabiki fladfiskeforfang
Klassisk fladfiskeforfang med 2 langskaftede kroge, og et lod. Denne model er endvidere monteret med perler, der virker ekstremt lokkende på de nysgerrige fladfisk. • Bundet på 0,70mm line• Monteret med 2 stk. kroge str. 1/0
Pris fra 20,00
GRATIS FRAGT
Kinetic Sabiki fladfiskeforfang-40 gr.
Klassisk fladfiskeforfang med 2 langskaftede kroge, og et lod. Denne model er endvidere monteret med perler, der virker ekstremt lokkende på de nysgerrige fladfisk. • Bundet på 0,70mm line • Monteret med 2 stk. kroge str. 1/0
Pris fra 20,00
GRATIS FRAGT
Zebco Flatty Teaser Rig - fladfiskeforfang-Grøn-40 gr.
Genial rig fra Zebco til "de flade" Monteret med lokkeperler, spinnerblad samt specialdesignet lod der virkelig lokker fladfisk til hug. Føres i 3 vægte, og 3 farver. Forfanget er monteret op på en skum holder, så der altid er styr krogene under transport
Pris fra 29,00
GRATIS FRAGT
Fladen Fladfiskeforfang 17-5801
Fladfiskeforfang med to kroge, perler og spinnerblade. Forfanget er bundet på 0,50mm line og tafserne er 0,40mm. Krogstørrelse 1.
Pris fra 19,75

Agn til fiskeri efter fladfisk

Man kan fange fladfisk på forskellige agn, og spørger man 3 forskellige fiskere, får man 3 forskellige svar på hvad der er bedst.

Personligt sværger jeg til børsteorm og sandorm når jeg skal fange fladfisk. Det har for mig, vist sig at være den bedste og mest pålidelige agn man kan bruge til at fange fladfisk. Man kan selv grave efter sandorm og børsteorm hvis man vil, og kender de rigtige steder. Typisk graver man efter sandorm og børsteorm ved sandstrande, og her er det anbefalet at man bruger en speciel spade efter, som gør processen nemmere.

Man kan typisk købe sandorm og børsteorm tæt på de kendte fiskepladser, især hvis man fisker tæt på de større byer. Desuden tilbyder de fleste fiskeudstyr forretninger friske sandorm og børsteorm. Priserne kan variere, så hvis man skal købe en del orm kan det betale sig at ringe rundt til de forskellige og sammenligne priserne.

Fordelen ved denne agn er desuden at den kan bruges flere gange. Fanger man en fladfisk, man kan oftest forsigtigt tage krogen og agnen ud af fiskens mund og genanvende den.

Sandorm og børsteorm tiltrækker desuden andre fisk, og man kan således fange torsk, sej og makrel. Er man heldig kan en havørred også bide på en børsteorm.

Når man skal kaste sit agn ud, bør man være forsigtigt for at ormen ikke ryger af krogen i kastet. Her bruger jeg et mere blødt kast, frem for et kraftigt ryk. Gør man dette forlænger man levetiden af ens agn.

Andre agn som kan bruges, er silde stykker og rejer. Silde stykker kan man selv tilberede, ved at købe sild i supermarkeder eller hos fiskehandlere, og skære dem i mindre stykker. Rejer kan bare sættes på krogen, men man skal være lidt varsom da de nemt kan ryge af krogen.

Gulp orme

Alle ved at levende børsteorm er super effektivt, men hvad gør man hvis man ikke kan skaffe levende børsteorm? Man tager det næstbedste selvfølgeligt. Disse imitations børsteorm fra Berkley er specieltdesignet så de ligner rigtige børsteorm, og så er de tilsat duftstoffer som lokker fist til. Ormene er robuste og kan genbruges flere gange. De skal tilbage i beholderen for at bibeholde deres robusthed og duft.

Reklame
GRATIS FRAGT
Berkley Gulp Alive Sandorm
Berkley Gulp Alive Sandorm - leveres i smart lille "handy box" -de små gummidyr ligger og svømmer rundt i lille spand fyldt af en væske, der lugter yderst dejligt, -hvis man er en fisk. Konsistensen på gymmidyret er mere porøs strukturen. Det betyder at
Pris fra 99,00
GRATIS FRAGT
Berkley Gulp Alive Børsteorm
Berkley Gulp Alive Børsteorm - leveres i smart lille "handy box" -de små gummidyr ligger og svømmer rundt i lille spand fyldt af en væske, der lugter yderst dejligt, -hvis man er en fisk. Konsistensen på gymmidyret er mere porøs strukturen. Det betyder
Pris fra 99,00
GRATIS FRAGT
Berkley Gulp Alive Børsteorm-Natural
Berkley Gulp Alive Børsteorm - leveres i smart lille "handy box" -de små gummidyr ligger og svømmer rundt i lille spand fyldt af en væske, der lugter yderst dejligt, -hvis man er en fisk. Konsistensen på gymmidyret er mere porøs strukturen. Det betyder
Pris fra 119,00

Skrubbe

skrubbe


 

Skrubber er en af de mest talrige fisk i havene omkring Danmark. Den kendes på den mere ru overflade samt at den størrelsesmæssigt ikke bliver så stor som rødspætten. Man kan blive snydt af at nogle skrubber har røde pletter, men de er ikke så tydelige som rødspætten. Skrubber og rødspætter kan desuden yngle, hvilket resulterer i en blanding af de to fisk.

 

Skrubber fortrækker helt sandbund eller mudret bund, hvor den ofte graver sig ned i sandet, og kan blive der i længere perioder.

Skrubber bliver sjældent større end 40 cm i Danmark og hunnerne plejer at være lidt større end hannerne. Skrubbens primære fødeemner er sandorme eller børsteorme, derfor er den også mest aktiv ved højvande eller lavvande, hvor strømmen kan synliggøre ormene.

Page Title

Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Rødspætterødspætte

Rødspætten er nok den mest eftertragtet fladfisk i Danmark grundet dens smag, som mange mener, er de andre fladfisk overlegen. Rødspættens navn kommer fra de røde pletter fisken har på den side der vender væk fra bunden. Den side er desuden brun med lidt grønligt skær. Fisken kan blive op til 100 cm men i Danmark fanges der sjældent rødspætter over de 50 cm.

Rødspættens foretrukne fødeemner er sandorm og børsteorm, samt tyndskallede muslinger. Derfor er det mest effektive agn også børsterorm eller sandorm. Orme imitationer som Gulp Orme er også effektive, dog ikke så effektive som den ægte varer.

Min erfaring med rødspætte fiskeri er at de er mere kræsne omkring ormens tilstand, så hvis du ikke har en frisk orm på krogen, bider de ikke ofte. Desuden er de forsigtige i deres bid, men når de har bidt på krogen, er de typisk en bedre fighter end andre fladfisk.

Rødspætten kan fanges i havene omkring hele Danmark, og endda inde i nogle af fjordene. De mindre rødspætter findes på lavere vand, hvor de større ofte er i vand som er over 10 m dybt. De fortrækker sandet eller blandet bund, så fisk i disse områder hvis du gerne vil fange rødspætter.

Jeg har fanget rødspætter alle tider på døgnet, dog er morgen og aften nok de tidspunkter hvor chancerne for at fange rødspætter er højest.

Page Title

Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Pighvar

Pighvar er en af de mest populære fisk for lystfiskere, fordi den udskiller sig fra andre fladfisk, ved at den er meget aktiv i sin jagt på bytte. Dette gør den til en formidabel fighter når man endeligt får den på krogen.

Pighvar er den fladfisk som findes over det største område af alle fladfisk. Den kan fanges helt fra Sortehavet, Middelhavet og hele vejen langs den Europæiske vestkyst, og op til Norges nordkyst. Fiskens egenskab til at tåle lav saltindhold, gør at den også kan fanges langt ind i Østersøen.

Hannerne er mindre af de to køn og bliver ikke større end 50 cm, hvorimod hunnerne kan blive helt op til 1 meter og veje 25 kg. Dog er de typisk omkring 70 cm i havene omkring Danmark.

Som nævnt tidligere, er pighvarren en aktiv jæger og den jager typisk i dag timerne. Pighvarrens fødeemner varierer meget i forhold til hvor den er at finde. I vandende omkring Danmark er det typisk sandorm og børsteorm, dog er muslinger og små krebs også en naturlig del af fødeemnerne. De større pighvar spiser også små fisk som tobiser og kutlinger – hvilket er godt at huske når man skal vælge agn!

Page Title

Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Ising

Isinger er de mindste fladfisk vi har i vandende omkring Danmark. De bliver typisk ikke mere end 40 cm, og oftest er de at finde i størrelserne 20-35 cm. Fiskens størrelse gør at den ikke er en populær fisk at fiske efter, i forhold til rødspætten og skrubbe. Isingen fortrækker sandet eller mudret bund hvor den kan gemme sig, typisk i 2-15 m dybde. Isingen kendes bedst på dens helt lyse farve, og den virker næsten gennemsigtig.

Isingens primære fødeemner er sandorm og børsteorm, men den spiser også småkrebs og muslinger. Den er en aktiv jager i modsætning til mange andre fladfisk som fortrækker at ligge på lur.

Page Title

Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Tips til at fange fladfisk

 

Husk altid at have et gyldigt fisketegn – https://fisketegn.fiskeristyrelsen.dk/fisketegn/common/frontPageShow.jsp