Guide til fladfisk fiskeri

Der findes forskellige slags fladfisk i vandende omkring Danmark, men fælles for dem alle er, at de er saltvandsfisk. Fladfisk kan nemt kendes ved at være meget flade, og deres krop vender så den flade side er parallel med bunden, i modsætning til mange andre fisk. 

Fladfisk er desuden perfekte til at gemme sig, da de kan ligge stille på bunden, og nærmest forsvinde ind med omgivelserne, hvilket fiskens farve samt form også hjælper med.

 

De mest populære fladfisk i Danmark både til spise og fange er, skrubber, rødspætter, pighvar og isinger, hvilket også primært de fisk man fisker efter.

Alle fladfisk er perfekte spisefisk hvilket også er grunden til at de er så populære fisk at fange. Desuden er fiskeri efter fladfisk en noget nemmere affære, end f.eks. havørredfiskeri.

Den nemme tilgang til fiskeriet gør at man kan fange fladfisk i stort set hele Danmark, men især havne og moler er populære destinationer for fiskeri efter fladfisk. Så længe der er sandbund, kan du med sikkerhed fange fladfisk.

Udstyr til fladfisk fiskeri

Fiskeri efter fladfisk kræver ikke noget avanceret udstyr, udover en robust fiskestang, en god line samt fladfiskeforfang. Ud over det kræver det naturligvis agn, som man selv kan skaffe eller købe.

Vælger du at fiske efter fladfisk fra båd kan det betale sig at gå et par størrelser op i fiskeudstyr da man typisk fanger større fisk end fra land.

Fiskestang

Valg af fiskestang kræver lidt omtanke da den skal være i den lidt mere robust ende. Ofte fiskes der fra moler, hvilket kræver at stangen er stærk nok til at kunne hive fisken, eller fiskene op. Man kan naturligvis fange to fladfisk ad gangen hvis man bruger et fladfiskeforfang, hvilket en den største grund til at have en stang som er mere robust.

Stangen skal desuden have en god længde for at man kan kaste langt. En stang i 9 fod er tilstrækkeligt, men hvis man ønsker, kan man gå helt op til 12 fod.

Stangens kastevægt skal være som minimum 60 g.

Som nævnt tidligere, kan det ske at man fanger to fladfisk på samme tid, på et fladfiskeforfang, det kan give problemer hvis ens line er for tynd. Selv benytter jeg en fletline, som er mere holdbar end en almindelig monofil line.

 

Fladfiskeforgang

Fladfiskeforfanget er den helt klassiske metode at fange fladfisk på, og den er super effektiv!

I bund og grund er fladfiskeforfanget bare et blylod med to kroge. Derfor er det muligt selv at lave et fladfiskeforfang ved at følge disse enkelte krav. Men med tiden har fladfiskeforfanget udviklet sig en del, efter længere tids fiskeri.

I dag findes der mange forskellige slags fladfiskeforfang, alt fra de klassiske til de mere eksperimenterende, med plastikperler i forskellige farver, samt spinneblade og meget mere. 

Herunder kan du se mine anbefalinger til fladfiskeforfang og dem jeg har bedst erfaring med.

Jeg vil til enhver tid anbefale at man har mindsk 3-4 fladfiskeforfang med sig når man skal fiske, da man nemt kan miste dem.

Fladfiskeforgang i farver

 

Den moderne udgave af fladfiskeforfang med perler, spinneblade og speciel lod som giver en mere lokkende gang i vandet. Mange vil argumentere at disse fladfiskeforfang er mere effektive end de klassiske.

Fordele:

 • Fås i forskellige farver
 • Effektive fra moler og kyst – afprøvet af mange fiskere
 • Kan bruges til andre fiskearter
 
 
 
 
 
 

Fladfiskeforfang

Det klassiske fladfiskeforfang med et 60 g blylod. Perfekt når du skal fiske fra moler eller lignende.

Kom agn på og fisk løs!

Der findes forskellige mærker af forfang, men de ligner alle hinanden.

Fordele:

 • Billigt forfang
 • Effektive fra moler og kyst – afprøvet af mange fiskere
 • Nemt at rigge   

 

 

 

 

Agn til fladfisk fiskeri

Man kan fange fladfisk på forskellige agn, og spørger man 3 forskellige fiskere, får man 3 forskellige svar på hvad der er bedst.

Personligt sværger jeg til børsteorm og sandorm når jeg skal fange fladfisk. Det har for mig, vist sig at være den bedste og mest pålidelige agn man kan bruge til at fange fladfisk. Man kan selv grave efter sandorm og børsteorm hvis man vil, og kender de rigtige steder. Typisk graver man efter sandorm og børsteorm ved sandstrande, og her er det anbefalet at man bruger en speciel spade efter, som gør processen nemmere.

Man kan typisk købe sandorm og børsteorm tæt på de kendte fiskepladser, især hvis man fisker tæt på de større byer. Desuden tilbyder de fleste fiskeudstyr forretninger friske sandorm og børsteorm. Priserne kan variere, så hvis man skal købe en del orm kan det betale sig at ringe rundt til de forskellige og sammenligne priserne.

Fordelen ved denne agn er desuden at den kan bruges flere gange. Fanger man en fladfisk, man kan oftest forsigtigt tage krogen og agnen ud af fiskens mund og genanvende den.

Sandorm og børsteorm tiltrækker desuden andre fisk, og man kan således fange torsk, sej og makrel. Er man heldig kan en havørred også bide på en børsteorm.

Når man skal kaste sit agn ud, bør man være forsigtigt for at ormen ikke ryger af krogen i kastet. Her bruger jeg et mere blødt kast, frem for et kraftigt ryk. Gør man dette forlænger man levetiden af ens agn.

Andre agn som kan bruges, er silde stykker og rejer. Silde stykker kan man selv tilberede, ved at købe sild i supermarkeder eller hos fiskehandlere, og skære dem i mindre stykker. Rejer kan bare sættes på krogen, men man skal være lidt varsom da de nemt kan ryge af krogen.

Børsteorm

Børsteorm er nok det mest effektive og populære agn man kan bruge til fladfisk fiskeri. Det er super effektivt, og man kan købe det mange steder, men man kan også selv grave dem. Børsteorm er nemme at påføre krogen, og hvis man er forsigtig kan man genbruge ormen. 

 

Fordele:

 • Billig pris
 • Levende agn er bare bedst – og det ved fisken
 • Man kan selv grave efter børsteorm
 • Fange andet end fladfisk  
 
 
 

Gulp Alive Børsteorm imitation

Alle ved at levende børsteorm er super effektivt, men hvad gør man hvis man ikke kan skaffe levende børsteorm? Man tager det næstbedste selvfølgeligt. Disse imitations børsteorm fra Berkley er specieltdesignet så de ligner rigtige børsteorm, og så er de tilsat duftstoffer som lokker fist til. Ormene er robuste og kan genbruges flere gange. De skal tilbage i beholderen for at bibeholde deres robusthed og duft.

 

Fordele:

 • Kan genbruges op til flere gange
 • Udseende og bevægelser ligner rigtige børsteorme
 • Specielle duftstoffer som lokker fisk

 

 

 
 
  

Skrubbe

skrubbe


 

Skrubber er en af de mest talrige fisk i havene omkring Danmark. Den kendes på den mere ru overflade samt at den størrelsesmæssigt ikke bliver så stor som rødspætten. Man kan blive snydt af at nogle skrubber har røde pletter, men de er ikke så tydelige som rødspætten. Skrubber og rødspætter kan desuden yngle, hvilket resulterer i en blanding af de to fisk.

 

Skrubber fortrækker helt sandbund eller mudret bund, hvor den ofte graver sig ned i sandet, og kan blive der i længere perioder.

Skrubber bliver sjældent større end 40 cm i Danmark og hunnerne plejer at være lidt større end hannerne. Skrubbens primære fødeemner er sandorme eller børsteorme, derfor er den også mest aktiv ved højvande eller lavvande, hvor strømmen kan synliggøre ormene.

Rødspætterødspætte

Rødspætten er nok den mest eftertragtet fladfisk i Danmark grundet dens smag, som mange mener, er de andre fladfisk overlegen. Rødspættens navn kommer fra de røde pletter fisken har på den side der vender væk fra bunden. Den side er desuden brun med lidt grønligt skær. Fisken kan blive op til 100 cm men i Danmark fanges der sjældent rødspætter over de 50 cm.

Rødspættens foretrukne fødeemner er sandorm og børsteorm, samt tyndskallede muslinger. Derfor er det mest effektive agn også børsterorm eller sandorm. Orme imitationer som Gulp Orme er også effektive, dog ikke så effektive som den ægte varer.

Min erfaring med rødspætte fiskeri er at de er mere kræsne omkring ormens tilstand, så hvis du ikke har en frisk orm på krogen, bider de ikke ofte. Desuden er de forsigtige i deres bid, men når de har bidt på krogen, er de typisk en bedre fighter end andre fladfisk.

Rødspætten kan fanges i havene omkring hele Danmark, og endda inde i nogle af fjordene. De mindre rødspætter findes på lavere vand, hvor de større ofte er i vand som er over 10 m dybt. De fortrækker sandet eller blandet bund, så fisk i disse områder hvis du gerne vil fange rødspætter.

Jeg har fanget rødspætter alle tider på døgnet, dog er morgen og aften nok de tidspunkter hvor chancerne for at fange rødspætter er højest.

Pighvar

Pighvar er en af de mest populære fisk for lystfiskere, fordi den udskiller sig fra andre fladfisk, ved at den er meget aktiv i sin jagt på bytte. Dette gør den til en formidabel fighter når man endeligt får den på krogen.

Pighvar er den fladfisk som findes over det største område af alle fladfisk. Den kan fanges helt fra Sortehavet, Middelhavet og hele vejen langs den Europæiske vestkyst, og op til Norges nordkyst. Fiskens egenskab til at tåle lav saltindhold, gør at den også kan fanges langt ind i Østersøen.

Hannerne er mindre af de to køn og bliver ikke større end 50 cm, hvorimod hunnerne kan blive helt op til 1 meter og veje 25 kg. Dog er de typisk omkring 70 cm i havene omkring Danmark.

Som nævnt tidligere, er pighvarren en aktiv jæger og den jager typisk i dag timerne. Pighvarrens fødeemner varierer meget i forhold til hvor den er at finde. I vandende omkring Danmark er det typisk sandorm og børsteorm, dog er muslinger og små krebs også en naturlig del af fødeemnerne. De større pighvar spiser også små fisk som tobiser og kutlinger – hvilket er godt at huske når man skal vælge agn!

Ising

Isinger er de mindste fladfisk vi har i vandende omkring Danmark. De bliver typisk ikke mere end 40 cm, og oftest er de at finde i størrelserne 20-35 cm. Fiskens størrelse gør at den ikke er en populær fisk at fiske efter, i forhold til rødspætten og skrubbe. Isingen fortrækker sandet eller mudret bund hvor den kan gemme sig, typisk i 2-15 m dybde. Isingen kendes bedst på dens helt lyse farve, og den virker næsten gennemsigtig.

Isingens primære fødeemner er sandorm og børsteorm, men den spiser også småkrebs og muslinger. Den er en aktiv jager i modsætning til mange andre fladfisk som fortrækker at ligge på lur.

Tips til at fange fladfisk

 • Vær forsigtigt med ormen når du kaster, og når du afkroger fisk – på den måde holder de længere.​
 • Fanger du en stor fladfisk, eller to på en gang, løft dem forsigtigt op ad vandet for ikke at ødelægge stang eller line.
 • Spin langsomt agnet ind hver 5-10 sekunder, for at øge bid chancen. Fisk elsker agn der bevæger sig.
 • Vær tålmodig! Fladfisk kan godt nippe lidt til agnen uden at bide, lad vær med at give modhug med det samme. Vent til fisken har slugt agnen og giver hårde ryk i stangen.
 • Kend altid fredningsperioder på fisk du fisker efter og husk fisketegn!
 • Man behøver ikke altid fiske over dybt vand, nogle gange er 1 m dybde bedre end 5 m

 

Husk altid at have et gyldigt fisketegn – https://fisketegn.fiskeristyrelsen.dk/fisketegn/common/frontPageShow.jsp