Guide til sildefiskeri
Sildefiskeriet kan være et rent Bonanza fiskeri, når man rammer de helt rigtige forhold. Man kan hurtigt fange 30+ fisk inden for kort tid især, hvis du bruger et sildeforfang, hvor man kan fange 3-4 fisk på samme tid. Sildefiskeri har været en del af dansk historie i lang tid, og derfor er fisken også en populær spisefisk i Danmark.
I Danmark er vi så heldige, at silden kan fanges stort set i hele landet, hvor der er saltvand, dog skal der helst være lidt dybde, hvor man fisker, hvilket gør moler og havne særdeles populære til dette formål.
Lidt om silden
Silden er et af de fiske, som der eksistere flest af i verdenen, og den kan fanges i store dele af verdenen. Silden som vi kender den i Danmark, er en del af en sildefamilie, som kan fanges i den nordlige atlant og ind i Østersøen. Området hvor man kan fange sild strækker sig fra det nordøstlige Amerika, nord til Grønland samt Island, og ind mod Europa.
På udseendet kendes fisken på dens sølvblanke krop og den lidt mørkere ryg, som giver den bedste camouflage fra alle vinkler.
Størrelsen varierer meget, dog bliver de sjældent over 35 cm, når de fanges i Danmark. Sildene kommer i store stimer, og i Atlanterhavet har man fundet stimer, som har indeholdt mere end 4 mia. fisk.
Sildens fødeemner er primært krill og vandlopper, men de spiser også fiskeyngel og fiskeæg. Sildens fødeemner spiser alle planteplankton, derfor søger silden også hen hvor byttet er – områder som er rige i planteplankton. I Danmark er de områder omkring Vadehavet, hvilket er et af sildens foretrukne områder.
Fiskestang
Valg af stang og hjul er slet ikke vigtigt til sildefiskeri, da sildene bevæger sig tæt op land så ofte, som de er længere ude. Så har du allerede en stang, vil den med garanti kunne bruges til sildefiskeri. Det samme gælder hjulet. Her kan et typisk fastspolehjul sagtens bruges til sildefiskeri. Ved valg af line ville jeg nok vælge en lidt tykkere line, som kan klare 4-5 kg (som minimum), da man ofte fanger mere end 2-3 sild på en gang, bare for at være på den sikre side.
Hvordan fanger man sild?
Der er en måde at fange sild på, som overgår dem alle, og det er med sildeforfang. Sildeforfanget består af 3-6 sildefluer fæstet på en line, som slutter med et blylod eller et tungt blink. Dette lod eller blink er den primære vægt, der bruges som kastevægt. Hold øje med din stangs optimale kastevægt og køb et lod i samme størrelse.
Fluerne på sildeforfanget vil bevæge sig i vandet, når du vipper/rykker med stangen, hvilket er det som lokker sildene til agnet. Som nævnt kommer sildene i store stimer, så hvis du kan mærke, at du har en sild på krogen, så vent med at hive den op. Oftes vil flere sild bide på fluerne, så du hiver 3-6 med op i stedet for den ene.
Pirke til sildefiskeri
Når du fisker med sildeforfang har du brug for noget tungt for enden af sildeforfanget for at kaste det ud til hvor fiskene befinder sig. Du kan benytte blylodder, men normalt bruger man pirke til dette formål da pirke udfylder to roller. Først og fremmest er det en vægt til at kaste dit sildeforfang ud, men som sidegevinst kan du fange torsk på pirken da torsken ofte er at finde i samme områder hvor man kan fange sild. Dette er især relevant når man fisker efter sild fra båd.
Som altid er der altid inspiration at hente på Youtube. Denne video fra Danmarks Sportfiskerforbund har en god guide til sildefiskeri.
Hvornår kan man fange sild?
Silden kommer til Danmark i to perioder. Den første er i foråret, hvor de første sildestimer ankommer til Danmark allerede i slutningen af marts, men jeg synes det rigtigt sildefiskeri begynder rigtigt i april. Silden er der typisk til midten af maj og i nogle tilfælde helt til juni, dog bliver det sværere og sværere at fange dem så sent. Silden som ankommer i foråret, kan nemt fanges fra moler og havne, hvilket netop også er årsagen til, at langt størstedelen af den danske befolkning fisker efter silden i foråret.
Den anden periode på året hvor silden ankommer til Danmark, er fra september og helt frem til jul. Denne sild kaldes høstsilden, og den er typisk noget større og federe end silden, som ankommer i foråret. Det er fordi, at den har haft hele sommeren til at spise sig fed. Denne sild som kommer i efteråret foretrækker lidt dybere og varmere vand. Derfor er det også lidt sværere at fange denne fisk fra moler og havne, og langt størstedelen af sildene bliver taget fra båd.
Tips og tricks til sildefiskeri
- Gå efter at fange sild om foråret, april og start maj er de bedste måneder
- Brug et sildeforfang – der er fangstgaranti!
- Mærker du en fisk, så vent 30-60 sekunder, du fanger flere fisk på en gang
- Silden kan fanges stort set i hele Danmark
- Hold øje med sociale medier – er der meldinger om fangst i dit område, så er det med at komme afsted!
Husk at man skal have statens lystfisketegn for at kunne fange sild hvis man er mellem 18-65. Det kan du få her: https://fisketegn.fiskeristyrelsen.dk/fisketegn/common/frontPageShow.jsp