Guide til makrelfiskeri

Makrellen er en fisk som de fleste i Danmark elsker at fange og spise! Fisken, som kun kan fanges på specifikke tidspunkter i vandene omkring Danmark er en formidabel fighter hvilken gør den til en perfekt fisk for lystfiskere. Makrellen bliver typisk ikke stor, men dens fighter gen fejler bestemt ikke noget. Ser man på fiskens form forstår man godt hvorfor. Formen på makrellen mindet mest om alt en torpedo. Dette gør den til en effektiv jæger og formidabel fightet når man får den på krogen. 

 

Page Title

Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
Sværhedsgrad
Mellem

Fisken er desuden en fremragende spisefisk med mange muligheder. Den kan steges på panden, ryges i en rygeovn eller bages i en almindelig ovn. Mulighederne er uendelige. 

Fisken kan desuden fanges med meget grundlæggende fiskeudstyr, hvilket også er en af grundene til at den er så populær. Da fiskene ikke bliver så store behøver man ikke ikke noget tungt fiskeudstyr eller voldsomt endegrej, men alt det kan du læse i afsnittet om grej til makrelfiskeri. 

Lidt om makrellen

Makrellen er en vaskeægte jager hvilket også ses på fiskens kropsform, Kroppen er formet som en torpedo som gør at makrellen kan få en høj topfart når den jager sit bytte. Makrellen er grøn og blå i farven med sorte striber over ryggen. Farverne hjælper makrellen med at kamuflere sig i vandet når den skal gemme sig for rovfugle. Fisken bliver typisk ikke større end 50-60 cm i Danmark og hannerne og hunnerne er nogenlunde lige store. 

Makrellen er en fisk som findes i store dele af Europa. Den findes i Sortehavet, Middelhavet og i hele det nordlige Atlanterhav. Alt fra Nordamerika i vest til Norge og Danmark i øst, og helt op til Island og det nordlige Norge. Den er desuden også at finde i de indre danske farvande samt i Østersøen. Det er dog kun i sommerperioden den findes i vandene omkring Danmark, da det er her at den kommer ind for at jage sit bytte.

Byttet består typisk af småfisk som den jager nær kysten, derfor er det ikke ualmindelig at se vandet nærmest koge af makreller når de jager i store stimer. Da makreller jager i stimer kan det derfor være et helt vildt fiskeri når man rammer en stime.

 

Hvordan fanger man makrel?

Som nævnt tidligere kræver det ikke det helt vilde udstyr for at fange makreller, da fiskene typisk ikke bliver mere end 50 cm. Dog skal man ikke lade sig snyde af dette da de er nogle af de bedste fightere man kan fange. 

Stænger i 7-10 fod størrelserne, er udmærket til makrelfiskeri. Dertil er en kastevægt fra 6-60 også godkendt afhængigt af hvordan du vil fiske. Vil du fiske med en tung pirk og makrelforfang skal du lidt højere på i kastevægt, fisker du med almindelig blink er kastevægt på 6-30 helt fin. Er du i tvivl om hvilke stænger du skal købe, har jeg en guide til valg af spinnestænger du kan se.

 

Agn

Makreller kan fanges på mange forskellige måder, hvilket øger spændingen ved at fiske efter denne fisk. Alt fra regnorm, børsteorm og rejer, til fluer, små blink og jigs kan bruges til at fange makreller. Det afhænger mest af dit humør og hvad du tror virker bedst på den gældende dag.

Man kan altid prøve sig med makrellens naturlige fødeemner hvilket hovedsageligt består af andre småfisk som den jager i stimer. Jeg har gode erfaringer med at bruge sildestykker eller endda små stykker hornfisk. Makrel og hornfisk fiskes nogenlunde på samme tid, så fanger du en hornfisk kan du med fordel skære den op i mindre stykker for at fange makrel. Jeg har bedst erfaring med at montere dette på et bobleflåd og en krog på ca. 1 m line. Rejer på samme setup plejer også at være meget effektivt.

Den mest kendte og brugte metode at fange makrel med er nok et makrelforfang med en tungere blink for enden. Dette setup kan bruges på kysten, fra båd og moler, og er særdeles effektivt da man præsenterer fisken for 3-4 fluer specialudviklet til at fange makrel samt et blink. Makrelforfang er billige og kan findes i forskellige varianter så man kan vælge det man tror mest på, eller vælge et par stykker man kan skifte imellem, hvilket jeg selv gør.

Makrelforfanget fiskes ved at det kastes ud, og så rykker man med stangen, ligesom når man fisker med jigs. Dette får fluerne til at danse i vandet, hvilket får makrellerne til at hugge.

Reklame
GRATIS FRAGT
Fladen silde- og makrelforfang
Lokkende forfang til sild og makrel• Fjäderhäckla - 5 kroge str. 1/0 - 0,60mm line (makrel/torsk)• Living Shrimp - 5 kroge str. 6 - 0,35/0,30mm line (sild/makrel)• Micro Skin - 6 kroge str. 16 - 0,25/0,15mm line (sild/tobis)
Pris fra 19,95
GRATIS FRAGT
Fladen silde/makrelforfang med ægte fiskeskind
Fladen silde/makrelforfang med ægte fiskeskind - Fiskeskind changerer i alle regnbues farver, og virker særdeles tillokkende på både sild og makrel • 5 kroge (str. 4)• 0,40mm hovedline
Pris fra 19,95
GRATIS FRAGT
Fladen Deep Sea Rig Makrel 1208-1-0
Forfang bundet på 0.60mm nylon line, monteret med 3 str. 1/0 kroge med pink hår og sølv glitter - anvendes til makrel, torsk og sej.
Pris fra 25,00

En anden sjov måde at fange makrel på er ved at bruge blink. Her bruger jeg typisk blink i størrelsen 10-20 g i forskellige farver. Mit udgangspunkt er at bruge de samme blink som jeg bruger til havørred eller torskefiskeri. 

Jeg plejer at fiske blinket lidt hurtigere så det gør højere i vandet, det har jeg bedst erfaring med, men prøv forskellige teknikker. Makreller er ikke kræsne fisk, så hvis fisken er der skal den nok bide på. 

 

Reklame
GRATIS FRAGT
Westin Salty 18 og 26 gr.-Dotted Sardine-18 gr.
Westin Salty 18 og 26 gr. En storfanger fra Westin. På relativ kort tid har Salty slået sit navn fast som storfanger. Et væld af farver giver masser af valgmuligheder uanset vejr og andre forhold!
Pris fra 45,00
GRATIS FRAGT
Blue Fox Møresilda 27-32 gram-Sølv/Rød-27 gr.
Blue Fox Møresilda 27-32 gram Møresilda blinket er en absolut klassiker som ikke må mangle i æsken! Møresilda i 27 og 32 gram er blink som er perfekte til det tunge kystfiskeri, når man gerne vil kunne kaste langt og fiske dybere. Disse størrelser bliver
Pris fra 39,00
GRATIS FRAGT
ABU Toby blink 18 gr. K (kobber)
Blinket der bare altid skal være i grejæsken! Toby blinket er utrolig alsidigt, og har lokket alt fra laks, havørred, gedde, aboore og sandart til biddet! Farvepaletten gør, at uanset tid på dagen og året, farven på vandet mv. vil der altid være et Toby b
Pris fra 24,95
GRATIS FRAGT
Pro JungleCock Gen3 Natural-Complete Cape
Pro JungleCock Gen3 Natural Disse ultra realistiske Jungle Cock substitutter giver det sidste og afgørende finish til din flotte laks/havørred fluer. Det har i gennem mange år været nærmest umuligt at få fat i ægte Jungle Cock fjer i en ordentlig kvalitet
Pris fra 449,00

Hvornår kan man fange makreller?

Sæsonen for makreller starter i maj eller juni afhængigt af hvor i landet du befinder dig, og hvordan vejret er inden fiskeriet. Inden makrelfiskeriet for alvor starter op plejer der at være en periode med roligt og varmt vejr, hvilket får fiskene til at søge ind mod kysterne for at jage bytte. Min tommelfingerregel er at når hornfiskene er kommet ind og man har kunne fange dem i 3-4 uger, så begynder makrellerne også at vise sig. Jeg vil helt sikkert anbefale at holde øje med de sociale medier, på diverse fiskesider, og se hvad folk melder ud. Begynder der at komme rapporter ind at makrellerne fanges i dit område, så er det bare med at komme ud og fiske.

Dog kan du som regel gå ud fra at makrellen er at finde i de varme sommermåneder, så du kan med fordel udnytte det gode vejr og fiske efter makrel hele sommeren.

Tips til makrelfiskeri

  • Hold øje med vandoverfladen! Makrellerne går i stimer og ofte højt i vandet, så du kan se vandet koge når makrellerne svømmer rundt. 
  • Vær tålmodig – der kan være perioder hvor der slet ingen fisk er, men de skal nok komme. 
  • Prøv med forskelligt agn, hvis makrelforfang ikke virker så kan du prøve noget andet
  • Med makrelforfang er det muligt at fange flere makreller på samme tid! Så vær tålmodig hvis en bider på.