Guide til Aborre Fiskeri

Aborrefiskeri er en spændende og nem måde at påbegynde sit fiskeeventyr. Fiskeriet er nemt at komme i gang med, og det hjælper en del at aborren kan findes i stort set alle vande i Danmark, selv i brakvand trives den! 

Af udstyr er det ikke meget man skal bruge for at fange aborre, og man kan med fordel bruge noget lettere grej da fighten bliver det hårdere. Herunder vil jeg give en guide til, hvilken slags fisk aborren er, hvilket udstyr man skal bruge for at fange den samt fisketeknikker til at fange aborre.

Page Title

Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
Sværhedsgrad
Nem

Lidt om aborren

Aborren er en af de mest almindelige og elskede fisk i ferskvand i Danmark. Denne art, der tilhører percidae-familien, er ikke kun et populært mål for sportsfiskere, men også en vigtig del af økosystemet i vores søer og vandløb. 

Aborren er alsidig og trives i en række forskellige vandmiljøer. Her er nogle af de steder, hvor du typisk kan finde aborren: 

  • Søer: Aborren trives i søer af forskellige størrelser. Den elsker strukturer som søgræs, undersøiske klipper og sunkne træer, hvor den kan gemme sig og jage bytte. 
  • Floder og åer: Aborren findes ofte i langsomt flydende floder og mindre vandløb, hvor den drager fordel af strukturer som klipper og skyggefulde områder.
  • Kystnære områder: Aborren kan også findes i brakvand og kystnære områder nær havet. Den tilpasser sig forskellige salinitetsniveauer. 
  • Kanaler: Kunstige kanaler og vandveje er yderligere levesteder, hvor aborren trives og ofte findes i stimer.
Aborren er et rigtigt rovdyr, og spiser nærmest alt hvad den kan komme i nærheden af. Det er vigtigt for os som fiskere, da vi kan bruge en bred vifte af agn til at fange dem.

Nogle af aborrens madvaner inkluderer:

  • Mindre fisk: Aborren er kendt for at jage og forbruge mindre fisk som agn. Det er en intelligent jæger og bruger ofte skjul og hurtige svømmebevægelser for at overmande byttefisken.
  • Insekter: I løbet af sommermånederne er insekter en vigtig del af aborrens kost. Den svømmer ofte tæt på vandoverfladen for at snappe insekter som myg og vandkalve.
  • Krebsdyr: Aborren spiser også krebsdyr som rejer og små krabber. Disse udgør en velsmagende snack for den.
  • Orm og andet bundlevende liv: Når aborren ikke kan fange byttefisk i åbent vand, vil den ofte søge efter orme og andre bundlevende organismer.

Hvordan fanger man en aborre?

Man skal ikke bruge noget vildt udstyr for at fange en aborre. En stang i 7-9 fod længeden er perfekt, et multihjul, noget line og noget agn. Mere skal der faktisk ikke til. Det kan sagtens lade sig gøre at bruge et begyndersæt fra Bilka eller Harald Nyborg til 4-500 kr. 

Vil du have en mere dybdegående guide til valg af stang, har jeg lavet en guide til valg af spinnestænger du kan se.

 

 

Agn

For at fange en aborre, er det vigtigt, men ikke altafgørende, at vælge de rette fiskeagn. Aborren er en fisk som ikke er særlig kræsen (det meste af tiden), derfor er agnvalg ikke så vigtigt som f.eks. når du fisker efter havørred om efteråret eller når du fisker efter sandart.

Der er nogle grundagn man kan bruge, som næsten er garanteret at fange aborre, hvis aborrerne er til stede!

De bedste agn til aborrefiskeri er:

  • Jigs/gummidyr
  • Små spinnere og blink
  • Orm

Har du disse agn i din boks, kan du være sikker på at dine chancer for at fange en aborre, er meget store.

Jigs

Personligt har jeg bedst erfaring med at fikse med små jigs i grønlige farver, og det er også min foretrukne agn når jeg fisker efter aborre. Typisk bruger jeg bly hoveder til jigs i størrelsen 5-15 gram, afhængigt af hvor jeg står og hvad dybden er.

Disse agn har en realistisk bevægelse i vandet og kan fiskes på forskellige måder, såsom kastning, spinding eller vertikal fiskeri. Du kan finde dem i forskellige farver og størrelser.

Blink & Spinnere

En anden populær type agn til aborre er små spinners eller blinkere. Disse glimrende agn udsender glimt og vibrationer i vandet, hvilket tiltrækker aborre og trigger deres rovinstinkt. Vælg farver og størrelser, der passer til de lokale forhold og aborrens præferencer.

Orm

Naturlige agn som orm er også effektive til at fange aborre, især hvis de ikke bider på dine jigs eller blink. Når aborrerne er mere forsigtige er ormen det rette agn til at få dem igang! En orm på en enkelt krog er nok til at komme i gang, valget står på om du skal fiske med blylod eller flåd. Blylod bruger jeg hvis der er lidt dybere hvor jeg fisker, hvor flådet er godt hvis man fisker hvor der er mere siv og hvor man kan lade det flyde med vandet.

Fiskeri med flåd og orm var min yndlings metode til at fange aborre, da jeg var mindre, og det vil altid være et af mine foretrukne agn, når det gælder aborre fiskeri.

Hvornår kan man fange aborre?

I princippet kan du fange aborre året rundt, men der er nogle måneder, som er bedre end andre. Når vandet når de 7 grader,så er det som om at fiskene bliver lidt mere aktive, og søger føde mere. Derfor starter aborre fiskeriet for alvor i april og forsætter til september-oktober. Som sagt, er det dog stadig muligt at fange dem hele året.

Når det kommer til et specifikt tidspunkt på dagen, er min erfaring at morgen of aften fiskeri er bedst. Dog har jeg også haft masser af gode ture midt på dagen. 

Det virker dog som om at aborre, lige som mange andre fisk, er mest bidelystne ved solopgang og solnedgang. Det er typisk de bedste tidspunkter at fiske, når det kommer til en stor del af fisk.

Tips til aborrefiskeri

  • Tag forskelligt agn med – hvis det ene ikke virker, kan du med fordel skifte til noget andet. Orm plejer altid at give pote!
  • Brug UL eller lettere grej, det gør fighten sjovere.
  • Fisker du fra moler, så fisk med jigs hvor du kan jigge med agnet. Det plejer at fungere rigtigt godt.
  • Er du fluefisker, kan du kaste dig ud i aborrefiskeri på flue. Det er super sjovt, og meget effektivt!
Aldin Glavas

Aldin Glavas

Lystfisker

Mit navn er Aldin Glavas og jeg har fisket siden jeg var 6 år gammel, dvs. næsten 30 års erfaring med fiskeri. Hvad der startede ved den lokale Put & Take og i Gudenåen, har udviklet sig til en livsstil hvor fiskeri fylder en stor del af mit liv. I starten var målet at fange Put & Take ørreder og aborre i Gudenåen, nu har det udviklet sig til fiskeri efter stort set alle fisk. Primært fisker jeg med fluestang efter havørreder på Sjælland, men der er også tid til fiskeri efter fladfisk fra mole og båd, fiskeri efter torsk og sej og der er stadig tid til at tage til den lokale Put & Take.