5 Grunde til at du ikke fanger noget i Put & Take
Alle kender følelsen af at være ude og fiske, vejrforholdene er perfekte, men fiskene gider ikke bide på. Man bliver mere og mere frustreret, og til sidst går man hjem uden nogen fisk.
Der er bare ikke en værre følelse end at gå tomhændet hjem fra en Put & Take. Man ved jo at fiskene er der, man har bare ikke været god nok til at fange dem. Men oftest er der en god forklaring på hvorfor du ikke fanger noget, når du er i Put & Take søen.
Herunder er de 5 mest hyppige grunde til at du ikke fanger noget, når du er i Put & Take
1) Du fisker på det forkerte tidspunkt
Fisk har hugperioder og det kan være at du fisker i en periode hvor fiskene ikke er så aktive. Det betyder en del i Put & Taken at fiskene er hug villige. Selv om du kan se mange fisk svømme rundt, kan det være næsten umuligt at få dem til at bide uden for hugperioderne.
Hugperioder skifter fra dag til dag, men holder sig nogenlunde inden for samme periode, så om sommeren vil de fleste hugperioder være tidligt morgen og sen aften. Men der kan sagtens også være flere hugperioder på en dag. Her gælder det om at holde øje med de andre fiskere, hvis de begynder at hive fisk i land, så skal du også have agnet i vandet.
2) Du fisker med det forkerte agn
Man er fristet til at tro, at en fisk i en sø vil bide på næsten alt, men det er langt fra sandheden. Regnbueørreder i Put & Take søer kan være utrolig kræsne, især hvis de bliver præsenteret for mange forskellige agn i løbet af en dag. Her gælder det altså om at finde et agn man ved de er interesserede i. Her skal man altså ikke begynde at eksperimentere med agn til gedder og sildeforfang, her skal man tage de klassiske Put & Take-vindere som Powerbait, spinnere og ja selv orm.
Der er en grund til at de agn er så populære, og det er fordi at de bliver ved med at fange fisk. Derfor SKAL du have disse agn i din taske, hvis du skal have nogen forhåbninger om at fange fisk. Herunder er der et par forslag til agn som bare virker i Put & Take søer.
3) Du fisker med det SAMME agn
Som nævnt tidligere er de gode agn guld værd, men du skal også skifte mellem dem, hvis du ikke mærker bid. Det nytter ikke noget at fiske med det samme agn i 4 timer hvis du kan mærke at fiskene slet ikke er interesseret i agnet. Skift til agn som er meget anderledes, hvis du slet ikke mærker bid. Hvis du har fisket med Powerbait, skift til en spinner eller blink. Hvis du har fisket med en lille hvid spinner, skift over til en stor rød eller blå. Det gælder om at prøve så mange agn af som muligt, for at finde et som fiskene er interesseret i.
Personligt skifter jeg agn ofte hvis jeg kan mærke at der ikke er bid. 5-10 minutter fiskeri skal der til, før jeg skifter et agn hvis jeg ikke tror på det.
4) Du fisker det samme sted
En Put & Take sø er stor, og fiskene er for det meste fordelt ud over hele søen, da de svømmer meget rundt. Der kan være enkelte steder i søen som tiltrækker fiskene mere end andre (de steder finder du jo oftere du fisker i søen og jo mere du bevæger dig), men det kan bedst betale sig at bevæge sig når man fisker. På den måde får du fisket et større område, og øger din chance for at finde fiskene. Især hvis du fisker med flue eller blink og kan se fiskene grundet polaroid briller, så øger du chancen for at både finde fiskene og fange dem. Der kan naturligvis være mange fiskere ved en Put & Take sø, og her gælder det om at udvise respekt og ikke fiske for tæt på de andre. Men der burde være plads til at bevæge sig rundt, med mindre søen er helt overfyldt.
5) Du koncentrerer dig ikke om fiskeriet
Selv om fiskeri er forbundet med hygge, bør du stadig holde øje med din stang og være mere opmærksom når du fisker. Regnbueørreder kan nemt kroge sig selv, hvad enten du fisker med flåd, blink eller noget helt tredje, men ofte kræves der et modhug for at være sikker på at fisken bliver på krogen.
Når jeg fisker aktivt, hvad enten det er med flue eller spin, er jeg altid opmærksom på de mindste ryk i stangen som kan indikere fisk.
Når man har en idé om hvorfor man ikke fanger fisk, så har man naturligvis også en mulighed for at gøre noget ved det! Man kan i hvert fald øge sine chancer for at fange noget i Put & Take søen, hvis man undgår disse fejl.
Aldin Glavas
Lystfisker
Mit navn er Aldin Glavas og jeg har fisket siden jeg var 6 år gammel, dvs. næsten 30 års erfaring med fiskeri. Hvad der startede ved den lokale Put & Take og i Gudenåen, har udviklet sig til en livsstil hvor fiskeri fylder en stor del af mit liv. I starten var målet at fange Put & Take ørreder og aborre i Gudenåen, nu har det udviklet sig til fiskeri efter stort set alle fisk. Primært fisker jeg med fluestang efter havørreder på Sjælland, men der er også tid til fiskeri efter fladfisk fra mole og båd, fiskeri efter torsk og sej og der er stadig tid til at tage til den lokale Put & Take.