Guide til regnbueørred fiskeri

Regnbueørreden er en del af ørred familien og har sit naturlige hjemvand i det nordamerikanske. Herfra er den blevet spredt til store dele af verdenen grundet dens gode tilpasningsevne og hårdførhed. Fisken er en fantastisk spise fisk og en god fighter når man fanger den. I Danmark kom regnbueørreden i 1800 tallet og blev opdrættet i dambrug. I dag finder man regnbueørrederne for det meste i Put & Take søer, da det er den fisk de fleste Put & Take ejere har valgt som den fisk de vælger at fokusere på. Det er dog også muligt at finde regnbueørreder i det vilde i Danmark, men disse kommer fra dambrug. 

Danmark har et af verdens største ørreddambrug, og det hænder at nogle ørreder undslipper disse dambrug og finder vej til åer, kyster og fjorde. Tit bliver undslupne regnbueørreder set som en fisk der truer den lokale fiskebestand, og det bliver derfor opfordret til at man fanger så mange af disse undslupne fisk som muligt.

regnbueørred

Hvordan fanger man regnbueørreder?

 I dette afsnit vil der blive taget udgangspunkt i regnbueørreder som findes i Put & Take søer, da langt størstedelen af regnbueørrederne findes her. Der er to måder at fange regnbueørreden på, ligesom de fleste fisk. Det er ved aktivt fiskeri og passivt fiskeri.

Passivt fiskeri efter regnbueørreder

Passivt fiskeri er med flåd eller blylod med krog. Denne fiskeform er effektivt i Put & Take søer, da regnbueørreder er at finde på meget små områder og derfor er chancen for at de ser dit agn, stor. Ved passivt fiskeri er regnorm et effektivt agn året rundt. 

Det er et klassisk agn for al fiskeri og det er bare bevist at det er super effektivt for en stor del af fisk. Dette gælder også for regnbueørreder som elsker duften samt de bevægelser en orm laver i vandet.

Powerbait

Det mest effektive agn er dog Powerbait, som er det absolut bedste agn når det gælder passivt fiskeri efter regnbueørreder. Agnet er special udviklet til at fange regnbueørreder i Put & Take søer. Powerbait er et kunstigt produceret agn som er tilsat smags og duftstoffer som tiltrækker fiskene, desuden findes de i forskellige farver som ligeledes hjælper med at tiltrække fisk til agnet. 

 

Powerbait kan fiskes på forskellige måder og en af dem er passivt fiskeri. Dette kan gøres ved at have et flåd og en krog som går alt fra 30 cm til 100 cm eller mere, afhængigt at hvor fiskene befinder sig. Husk at Powerbait er flydende, derfor er det vigtigt at have små blylodder på linen for at holde powerbaiten under vandet. Man kan også vælge at fiske uden blylodderne og på den måde lade powerbaiten være højt i vandet. Denne form for fiskeri er især effektivt hvis man langsomt spinner sit flåd ind. Her er det vigtigt at forme ens Powerbait så det har en levende bevægelse i vandet mens man spinner det ind, dette plejer at være en effektiv metode til at fange regnbueørreder i de varmere måneder når de går lidt højere.

 

Man kan også bruge et lidt tungere blylod og fiske powerbaiten dybt, lige over bunden. Dette er særligt effektivt når vandet er koldere og hvor fiskene går dybere end normalt. Fisker man på denne måde kan det godt betale sig at køre ens blylod engang i mellem så det ikke står på samme position.

Berkley Powerbait

 

Powerbait lavet af producenten Berkley, er et af de mest ikoniske agn man kan bruge til Put & Take fiskeri. Agnet som kan formes lige som du vil have det, er blevet fisket i de danske Put & Take søer i mange år efterhånden. Berkley har udviklet mange forskellige dufte og smage til deres Powerbait. Men en ting er sikkert. Lige meget hvor mange producenter prøver at kopiere Berkley, kommer ingen af dem tæt på. Den originale Berkley Powerbait er klart den bedste på markedet.

Fordele:

  • Særdeles effektivt til Put & Take søer
  • Kan formes på mange måder
  • Mange frave og smags varianter
  • Kan fiskes på forskellige måder
  • Kan blandes med andre farver
 
 
 
 

Aktivt fiskeri

Aktivt fisker er modsat passivt fiskeri, en fiskemetoder der kræver at du aktivt kaster agnet ud for at få fisken til at bide. Her er der altså ikke plads til at stå med en øl eller kop kaffe og vente på at fisken bider. 

Mange fiskere foretrækker denne form for fiskeri da de mener chancen for fangst er større. Selv er jeg tilhænger af denne form for fiskeri da jeg synes det er sjovere at bevæge sig rundt og aktivt af fiske et vandområde. 

Personligt har jeg også mere held med denne form for fiskeri efter regnbueørreder, da de efter min mening er mere villige til at bide på noget som bevæger sig i vandet.

Spinner & Blink

Fiskeri efter regnbueørreder med spinner eller blink er en utrolig effektiv samt sjov måde at fiske på. Fiskeri med spinner eller blink er aktivt fiskeri og du vil således bruge en masser energi på at fiske på denne måde, især hvis du også bevæger dig rundt i søen samtidigt (hvilket jeg helt klart anbefaler).

Spinne fiskeri har været en del af Put & Take fiskeri efter regnbueørreder næsten siden Put & Take søer blev til. Det er en super effektiv måde at fange regnbueørreder på, da nutidens spinnere er optimeret over flere år til at fange så mange fisk som muligt. Du kan derfor med stor sandsynlighed fange regnbueørreder med en god spinner. Selv om jeg foretrækker andre former for fiskeri efter regnbueørreder, som fluer og blink, så vender jeg ofte tilbage til mine yndlings spinnere på dårlige dage, da jeg ved de næsten altid giver fisk.

Når du står og skal købe spinnere til dit regnbueørred fiskeri er der nogle ting du skal tænke over. Det første du skal tage stilling til er størrelsen. Du kan få spinnere i alt fra 0 til 5-6, dog anbefaler jeg spinnere i 2-3 størrelsen, da de har den helt rette størrelse til kastelængde samt indspinningshastighed. Det er spinnere i den størrelse som jeg har haft mest held med.

Spinnere i 0-1 størrelsen er simpelthen for små, og er svære at kaste langt ud, dog kan spinnere i størrelse 1 stadig være effektive hvis man ved at fiskene går tæt på land, de kan spinner helt langsomt ind grundet deres lave vægt. 

 

Spinnere over størrelsen 3 plejer at være for store til Put & Take fiskeri så dem undgår jeg generelt. 

Det næste spørgsmål er form og farvevalg. Personligt mener jeg at Mepps laver de bedste spinnere til Put & Take fiskeri efter regnbueørreder.  Det er en producent som har lavet spinnere i mange år og har udviklet deres spinnere så de er super effektive til at fange regnbueørreder.

Herunder fremhæver jeg nogle af mine yndlings spinnere som jeg selv bruger, og som jeg har fanget utallige regnbueørreder med.

 

 

Blink og spinnere ligger meget op ad hinanden og fiskes næsten ens. Dog er gennemløbsblink blevet mere og mere populære og jeg er selv begyndt at bruge dem. Gennemløbsblink sættes op på en anden måde end almindelige blink og spinnere. Jeg bruger typisk flourcarbon på 0,16-0,23 med en længe på alt mellem 20-60 cm. Jeg monterer mit gennemløbsblink på dette forfang, som jeg igen monterer på selve hovedlinen. 

Jeg fisker primært med lette gennemløbsblink som fidusen og præsten, som har en utrolig lokkende gang i vandet. Disse gennemløbsblink er utroligt effektive til at fange regnbueørreder og flere og flere fiskere er begyndt at bruge dem til at fange regnbueørreder. Efter fluefiskeri, er fiskeri med gennemløbsblink min foretrukne metode til at fange regnbueørreder. 

Herunder fremhæver jeg udvalgte gennemløbsblink som er afprøvede og som har stor sandsynlighed for at fange regnbueørreder.

Regnbueørred fanget på Fidusen i Ørsted Ørredvand – Sommeren 2021

Fluefiskeri efter regnbueørreder

Fluefiskeri efter regnbueørreder er min favorit måde at fange regnbueørreder på, især i de lidt varmere måneder hvor fiskene har en tendens til at gå højere i vandet. Dette betyder at fiskene er synlige med det blotte øje, især hvis du bruger polaroid briller. Når du kan se fiskene kan du praktisere spotfiskeri, hvilket kort sagt er at du kaster fluen ud til fisk som du kan se.

Dette gør fiskeriet meget spændende og effektivt, da du kan se fisken og fluen, og du kan dermed følge fisken og se den når den tager din flue. 

Denne fiskeform er absolut min favorit da det giver et sus i maven at se fisken svømme mod din flue og sluge den.

Fluefiskeri i Put & Take søer er også en super indgangsmåde for nybegyndere ind i fluefiskeri verdenen, da man ikke behøver at kaste langt for at fange regnbueørrederne. 

regnbueørred_fluestang

Regnbueørred fanget med fluestang i Medestedet 2016

Fluevalg til fluefiskeri efter regnbueørreder er absolut den vigtigste parameter for om man ender med at fange noget eller ej. 

Farve valg , størrelse, flydende eller synkene – alt det har en betydning for om du fanger noget og det ændrer sig fra årstid til årstid. Derfor er det vigtigt at kende regnbueørreden og vide hvad den bider på hvis vandet er koldt, varmt eller hvis det er overskyet eller solrigt. 

Om vinteren anbefaler jeg at man bruger nogle større fluerne med nogle kraftige farver. Regnbueørrederne kan godt være lidt dovne i det kolde vand og gå dybt, så det er vigtigt at bruge fluer som synker og når ned til hvor fiskene er. Vinteren er den periode hvor fluefiskeri er sværest.

Om foråret begynder fluefiskeriet for alvor at vise hvorfor det er en effektiv fiskemetode efter regnbueørreder. Vandet begynder at blive varmet op og fiskene begynder at blive mere aktive og gå højere i vandet. Personligt er april og maj mine yndlings måneder til at fluefiskeri efter regnbueørreder. Her kan man begynde at bruge fluer som går lidt højere i vandet og som har nogle synlige farver. Jeg elsker at bruge fluer med store haler, og som har lidt vægt i hovedet. Det betyder at de kan synke hurtigt hvis du ser en fisk gå ca 20-40 cm under vandet, men de har også en rigtig flot gang i vandet og halerne især lokker fiskene til. 

Man kan også begynde at bruge fluer som er mindre og som ikke har kraftige farver, jeg har også haft meget held med den klassiske Montana flue om foråret.

Sommeren kan både være en svær og god periode at fluefiske efter regnbueørreder. Det kan være en svær måned da fiskene har en tendens til at blive utrolig dovne og kræsne i hvad de gider bide på. Jeg har haft mest held med at tage ud tidlig morgen hvor vandet stadig er lidt køligt, eller på overskyede dage. 

Efteråret ligner meget foråret, derfor kan du sagtens genbruge de samme fluer som du bruger om foråret. 

regnbueørred-montana

Regnbueørred fanget på grøn Montana flue i Fiskeparken Svejstrup 2015

Regnbueørreder og vejrforhold

Vejret spiller en stor rolle i hvorvidt du fanger en regnbueørreder eller ej, derfor er det vigtigt at holde øje med vejrudsigten inden du planlægger den helt store tur, for det kan være forskellen på en nul tur og en tur med masser af fisk. 

Regnbueørreder om vinteren

Om vinteren kan det være en udfordring at fange regnbueørreder af forskellige grunde. Først og fremmest kan det være en udfordring hvis temperaturene er alt for lave, så der dannes is i søen. Dette gør fiskeriet umuligt med mindre søens ejer har investeret i en vandpumpe som kan holde vandet kørende og dermed isfri. På nogle søer, uden vandpumpe, kan man dog praktisere isfiskeri om vinteren.

Den anden udfordring er at vandet kan blive ret koldt, hvilket regnbueørrederne ikke er så glade for. Derfor søger de mod bunden af søen, hvor vandet opvarmes af jorden som er varmere end luften. Derfor fisker man primært dybt når man fisker efter regnbueørreder om vinteren. Til dette formål kan man bruge blylodder og powerbait eller regnorm.

Kulden gør også at fiskene vil spare på energien og derfor bliver de mere kræsne. Her har jeg haft mere held med at bruge større og mere farvestrålende agn.

Regnbueørreder om foråret

Om foråret varmer vandet op og det betyder at fiskene kommer mere i bevægelse og søger føde mere aktivt. Fiskene begynder at søge væk fra bunden og søger mod overfladen hvor fluer og andre insekter også falder ned på. Her begynder man for alvor at kunne fiske med fluer og blink/spinnere da fiskene virkeligt kan være i godt bide humør. 

I det sene forår skal du begynde at fiske mere om morgenen eller aftenen, fordi vandet begynder at blive varmet mere op grundet de højere temperaturer, hvilket gør fiskene dovne.

Regnbueørreder om sommeren

Sommeren kan være en frustrerende måned at fiske i. Fiskene går ofte højt i vandet og man kan se dem, men de gider ikke bide på nogen som helst man kaster ud til dem. Dette er ofte set, og det kan frustrere folk fordi de kan se fiskene. I de helt varme sommer måneder vil jeg udelukkende anbefale morgen eller sen aften fiskeri. Her er vandet tilstrækkeligt afkølet til at fiskene ikke er for dovne. For fisk bliver utroligt dovne midt i sommervarmen. De svømmer kun rundt eller står på nogle foretrukne pladser hvor der er skygge. Min erfaring er at det er utroligt svært at fange de fisk, lige meget hvilket agn du bruger. Hvis der har været en periode med varmt vejr, og der lige pludselig kommer et par koldere dage med regn og blæst kan det betale sig at fiske i disse dage da det tilfører lidt koldt vandt til det ellers varme vand i søen. Dette kan gøre fiskene lidt mere bidelystne og man kan have held til at fange nogle af fiskene. I de varmere måneder har jeg mest held med at fiske med små fluer eller meget små blink. 

Regnbueørreder om efteråret

Efterårsfiskeri efter regnbueørreder minder meget om foråret, jo varmere vandet er jo tidligere skal du afsted for at have en chance, ellers skal du sigte efter overskyede dage eller dage efter en periode med regn.

Tips til at fange regnbueørreder