Fluefiskeri

Der er mange holdninger til fluefiskeri, men for mange er fluefiskeriet den ultimative fiskeform, især når det gælder fiskeri efter fisk i ørred familien, især havørreder og bækørreder er populære blandt fluefiskeri. Fluefiskeri er desuden også enormt populært blandt put & take fiskere. Her er det især spot fiskeri som tiltaler mange, altså fiskeri hvor du kan se fisken og prøver at få den til at tage din flue, alt mens du kan se det hele ske.

Hvad er fluefiskeri?

Man kunne blive fristet til at tro at fluefiskeri er fiskeri hvor agnet imiterer en flue, det vil man dog have delvist ret i. For det første startede det sådan ud, at de første fluer man fiskede med lignede for det meste fluer og små insekter, men det har dog udviklet sig til at man kan finde alle former for fluer. 

Fluefiskeriet adskiller sig fra andre fiskeformer ved at man bruger linens vægt til at kaste agnet, i dette tilfælde fluen, ud i vandet. Fluerne vejer ikke meget og man kan derfor ikke bruge deres vægt til at kaste langt, som man kan med et blink. Ved fluefiskeriet bruger man linens vægt samt stangens fleksibilitet til at få fluen langt ud. Linen man bruger er en speciel flueline som er tungere end almindelige liner, og som kun bruges til fluefiskeri og i fluestænger. Disse liner findes i forskellige typer, afhængigt af hvilket fluefiskeri du gerne vil praktisere. Når man snakker om flueliner vil jeg kun anbefale at man bruger WF(Weight Forward) flueliner. Dette er flueliner som har en tungere ende, så vægten på linen er i den ende man kaster med. Det gør det nemmere at kaste med en fluestang. 

De forskellige flueliner er :

  • Floating
  • Sinking
  • Intermediate

Floating er som navnet antyder, en line som flyder i overfladen. Dette er typisk til fluer du gerne vil fiske lidt højere i vandet eller helt i overfladen. Med en floating flueliner, tynger linen ikke fluen ned, og det er muligt at fiske den højt.

Floating er populære til Put & Take hvor spot fiskeri dyrkes, og hvor man ofte fisker fluen i overfladen eller ned til 30 cm dybde.

Sinking er en flueline som synker i vandet. Man kan finde mange forskellige slags sinking flueliner, hvor de synker ned til forskellige dybder, samt i forskellige hastigheder. Disse flueliner er gode til kysten på jagten efter havørreder hvis man ved at vandet er lidt dybere.

Intermediat flueline er designet så den går lige under overfladen, afhængigt af hvilken type producent det er der producerer linen. Typisk går linen 20-50 cm under vandoverfladen,hvilket gør at fluen også holder nogenlunde samme dybde. Personligt fisker jeg med intermediate på kysten og enkelte gange i Put & Take når jeg ved at fisken står dybere i vandet.

Fluestænger

Fluestænger kommer i forskellige størrelser og klasser, alt afhængigt af hvilke fluefiskeri du gerne vil praktisere. De lettere fluestænger i klasse 1-4 er de helt lette stænger som bruges primært til bækørred og stalling fiskeri. Det kan også sagtens bruges til fluefiskeri efter aborre eller makrel og andre slags småfisk. De kan endda bruges til at fange Put & Take ørreder. Stænger i klassen 8-10 er de helt store stænger, som typisk også er to-hånds stænger. Disse stænger bruges primært til fiskeri efter de helt store fisk som gedder eller laks. Især laksefiskeri i de norske elve eller de danske åer som holder laks, kræver nogle robuste stænger i klassen 9-10.

Klasse 6-7 stænger er all-round stænger som kan bruges til det meste fiskeri, og for nybegyndere vil det være bedst at købe en stang i denne klasse. En typisk klasse 6-7 stang er 9 fod lang og vil kunne bruges i flere år hvis man ellers passer godt på den.

For at få et godt råd til valg af fluestang anbefaler jeg at du læser vores guide til valg af fluestænger og ser de stænger jeg anbefaler herunder.

Fluehjul

Et fluehjul er vigtigt, dog er det nok det udstyr jeg kan gå mest på kompromis med når valget står på fluefiskeri udstyr. Her gælder det om at finde et hjul der passer til din fiskestang, og her tænkes der på klasse specifikationen af stangen. Herunder kan du se  Du kan se vores guide til valg af fluehjul og finde et der passer til dig.

Fluer til fluefiskeri

Fluer er nok den mest spændende del ved fluefiskeriet for mange, da det er her man kan bruge sin viden inden for fiskens byttedyr, til at vælge fluer man tror kan fange den fisk man er på jagt efter.

Nogle er endda ikke tilfredse med de fluer de kan købe, og vælger at binde dem selv fra bunden af. Dette giver en endnu større tilfredsstillelse når man endeligt fanger en fisk på en flue man selv har bundet. Jeg har selv prøvet af binde fluer, og selv om jeg er en nybegynder inden for denne verden, så er det bare en helt anden følelse når man fanger en fisk på en flue man selv har bundet.

Det er i hvert fald noget jeg gerne vil bruge mere tid på. Det er faktisk ikke så svært at komme i gang med fluebinding, da man nemt kan finde guides på Youtube, bøger og fiskeforeninger. Man kan købe fluebindingssæt hvor alt udstyr kommer samlet og man nemt kan komme i gang med at binde fluerne.

Vælger du at købe dine fluer, som jeg oftest selv gør, skal du gøre dig nogle tanker inden du går ud og køber fluerne. Du skal først vide hvilken fisk du gerne vil fange, da det er stor forskel på fluer til gedder, laks, havørreder og regnbueørreder. Når du har bestemt dig for hvad du vil fange, er det vigtigt at undersøge fiskens fødeemner, på den måde kan du vælge de fluer som fisker bedst på de forskellige årstider. 

Er du i tvivl om hvilken flue du skal vælge kan du altid spørge din lokale grejhandler om deres forslag, de sidder inde med masser af viden og kan med garanti hjælpe dig på vej med valg af fluer. Under havørredfiskeri guiden og regnbueørred fiskeri guiden kommer jeg med mine bud på hvilke fluer du kan bruge til at fange de fisk.p

Når du har udvalgt dig nogle fluer er det vigtigt at vide hvordan de fiskes da det vil øge dine chancer for at fange fisk. En rejeflue fisker bedst når den hives ind med små ryk. 

Du kan undersøge de enkelte byttedyr for at finde ud af hvordan de bevæger sig i vandet, derefter kan du prøve at imitere dem. Ellers kan man altid spørge andre fluefiskere og få gode råd derfra. Du kan også prøve dig frem, ligesom jeg gjorde i starten. I Put & Take er det nok den bedste måde, især som nybegynder. Prøv med forskellige måder at indtage fluen på og se om fisken reagerer på hvad du gør. Husk at fluerne har forskellige måder for hvad der fungerer bedst. 

Starte med fluefiskeri

Når man står med en fluestang for første gang, kan man godt blive overvældet, da alt det man har lært om fiskeri med spinnestang, ikke kan bruges. Du skal lære en helt ny fiskeform fra bunden og det kan være lidt udfordrende, men giv ikke op! Giv det et par timer og du kommer ikke til at fortryde det!

Ens første instinkt er at finde noget vand og starte med at fiske, men hvis du spørger mig, skal man kigge et helt andet sted, første gang man står med en fluestang i hånden.

Mit råd er at finde en stor mark, eller fodboldbane hvor man kan øve fluekastet inden man begiver sig ud til vandet. Fluekastet er vigtigt at få på plads, da man i nogle tilfælde kan komme galt af sted. Man kan ende med at kroge sidemanden eller sig selv hvis man ikke mestrer fluekastet og bare hamrer derudaf.

Start med kun at kaste med linen, på den måde skal du ikke bekymre dig om kroge, der sidder fast i alt muligt. Når du føler dig klar, kan du binde en flue på, for at se hvordan det er at kaste med en flue og hvordan den opfører sig i luften.

Den vigtigste regel ved fluefiskeri er, at man altid skal holde øje med ens bagkast. Det er når flueliner er bag dig. Det er her, at man oftest rammer ting man ikke burde ramme. 

Vil man være sikker på at have helt styr på sit fluekastet er det en god ide at melde sig til et fluekaste kursus. Man kan finde dem i store dele af landet, og er en rigtig god start for nybegyndere inden for fluefiskeriet.

Hvad kan jeg fange når jeg fluefisker?

Som nævnt i starten af siden så er ørreder de mest populære fisk at fange med fluestangen, men i princippet kan du fange alle fisk med din fluestang. Jeg har endda fanget fladfisk på flue! 

Men når man snakker fluefiskeri i Danmark, så er det primært fiskeri efter regnbueørreder i Put & Take søer, eller havørreder ved kyst, fjord og åer. Der er desuden også en del der fisker efter laks og stalling med flue, men det fiskeri kommer jeg ikke ind på, på denne side.

Fluefiskeri efter regnbueørreder

Regnbueørreder er en fisk som hovedsageligt findes i de danske Put & Take søer. Da det er en fisk som findes i Put and Take søer, er det også en fisk som er en favorit blandt fluefiskere, og det skyldes forskellige aspekter af fiskeriet.

For fluefiskere, er spot fiskeri en yderst tilfredsstillende måde at fange fisk på, og da mange søer er relativt små og rene, og regnbueørreder har det med at gå højt, så er Put and Take søer og regnbueørreder perfekte til spot fiskeri.

Fluefiskeri efter havørred

Selv om havørreden er i samme familie som regnbueørreden, så gælder det nogle helt andre teknikker, når man vil fange dem på fluestangen! Det er sjældent at man kan praktisere spot fiskeri når man fisker i fjorden eller kysten, men man kan til gengæld være heldig at se havørreden springe ud af vandet eller vise sig i overfladen, det er det tætteste man kommer på spot fiskeri når du fisker efter havørred.

Men mange af principperne er de samme, kaste fluen ud, trække den ind så den ligner fiskens byttedyr, og fange fisken. 

Fluefiskeri efter havørred er en fiskeform, mange i Danmark praktiserer, og vi er heldige at have et stort udvalg af grej, som tåler saltvand og som egner sig til fluefiskeri efter havørreder.

Aldin Glavas

Aldin Glavas

Lystfisker

Mit navn er Aldin Glavas og jeg har fisket siden jeg var 6 år gammel, dvs. næsten 30 års erfaring med fiskeri. Hvad der startede ved den lokale Put & Take og i Gudenåen, har udviklet sig til en livsstil hvor fiskeri fylder en stor del af mit liv. I starten var målet at fange Put & Take ørreder og aborre i Gudenåen, nu har det udviklet sig til fiskeri efter stort set alle fisk. Primært fisker jeg med fluestang efter havørreder på Sjælland, men der er også tid til fiskeri efter fladfisk fra mole og båd, fiskeri efter torsk og sej og der er stadig tid til at tage til den lokale Put & Take.