Guide til hornfiske fiskeri
Kort om hornfisken
Hornfisken er en af de fisk som man bare kan kende med det samme. Hornfisken er meget aflang og har et meget karakteristisk langt næb i stedet for den standard mund de fleste fisk har. Kort sagt, kan du altid kende en hornfisk når du fanger den.
Hornfisken er en af de fisk som tiltrækker flest lystfiskere og ikke kun i Danmark. I hele Skandinavien er hornfisken en eftertragtet fisk. Når hornfisken ankommer til de danske kyster og fjorde, tiltrækker det selv mennesker som normalt ikke plejer at fiske.
En af grundene til dens store popularitet er:
Ankommer i store stimer, hvilket giver nærmest fangstgaranti
Kræver ikke dyrt udstyr
Fanges i de varme måneder
Kan fanges stort set i hele Danmark
Du kan fange hornfisk i disse måneder
Januar | Februar | Marts | April | Maj | Juni | Juli | August | September | Oktober | November | December |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Som nævnt tidligere er hornfisken nem at genkende på dens aflange krop og dens næb. Den har en sølv farvet krop med en mørkegrøn ryg, og dens skæl er meget lyse så når du tager fat i fisken ender du med at få hånden fuld af grønlige skæl. Når du renser fisken vil du også opdage at den har næsten helt grønne ben.
Hornfisken er en vandrende fisk og dens liv kan groft opdeles i to faser. Den ene faser er især spændende for os lystfiskere, da det er der den nærmer sig de danske kyster. Fra ca. midt til slut april begynder de første hornfiske stimer at ankomme til Danmark. De kommer fra atlanterhavet,og nordsøen så de første steder hvor hornfiskene kan fanges er typisk vestjylland, og herefter resten af landet.
Hornfisken er et virkeligt muskelbundt og er en virkelig fighter når man får den på krogen, især de lidt større fisk. Derfor er hornfisk en utrolig sjov fisk at fiske efter, især for nybegyndere. Du får en fisk som er relativ nem at fange, ikke kræver meget udstyr og som fighter rigtig godt.
Hvornår kan man fange hornfisk?
Hornfiskene ankommer til Danmark i ca. midt april og kan fanges frem til august og nogle steder helt til september. Typisk er fiskeriet bedst i maj og juni måned, og det er typisk også her at man fange de største eksemplarer af hornfisk.
Det er altid en god ide at holde øje med fangstrapporter på Facebook for at se hvornår hornfiskene begynder at blive fanget, men typisk kan de fanges i hele perioden fra maj til august.
Øverst på siden er der også en oversigt over hvornår det er bedste at fange hornfisk.
Hvordan fanger man hornfisk?
Hornfisk er en fisk som er nem at fange da de oftest kommer i store stimer af gangen, så rammer du stimen er chancen for at fange hornfisk også meget stor. Hornfisk er desuden meget aggressive og kan finde på at nærmest overfalde dit blink når det er i vandet.
Hornfisk kan fanges på forskellige måder, alt fra regnorm på bobleflåd til blink. Hvad der er mest effektivt kommer jeg ind på her.
Hornfisk på bobleflåd
Fiskeri efter hornfisk med bobleflåd, også kaldet medefiskeri, er en meget begyndervenlig form for fiskeri. Det eneste du skal bruge er en stang, et flåd. en krog og selvfølgelig noget der skal på krogen.
Du kan bruge et hvilket som helst flåd og jeg bruger selv et bobleflåd som dette og en krog i størrelserne 2-6.
Som madding kan man bruge lidt forskelligt, men det jeg har haft mest held med har været regnorm, fiskestykker og kyllingehjerter.
Kyllingehjerter lyder lidt spøjst som madding, men det er super effektivt til hornfisk fiskeri. Det samme kan siges om fiskestrimler. Her kan du bruge sild fra supermarkedet, eller andre hornfisk du allerede har fanget, som du skærer i mindre stykker.
Hornfisk på blink
Et af de sjovere måder at fange hornfisk på er at bruge blink eller gennemløbsblink. Blink kan være super effektive fordi dit agn fisker et større område end hvis det bare er stationært som et flåd. Og hornfiskene bevæger sig i stimen rundt omkring, så du kan være uheldig at dit flåd er placeret enten for langt væk eller for tæt på land i forhold til hvor stimen er.
Dette er også en sjovere måde at fisker på, synes jeg personligt, fordi du mærker hugget fra hornfisken meget kraftigt, mens du spinner dit blink ind.
Du kan bruge langt de fleste blink til hornfiske fiskeri, men dem jeg har haft mest held med har været dem som er mere lange, ligesom disse blink.
Som nævnt, er langt de fleste blink helt fine at bruge til hornfiske fiskeri, da hornfisken tager næsten alt hvad den kan komme i nærheden af. Og fanger du ikke på et blink så tøv ikke med at skifte blink.
Silkekrog og hornfisk
Mange fiskere foretrækker at bruge silkekroge til hornfiske fiskeriet frem for de traditionelle kroge, og det kan der være flere grunde til. Silkekroge er særligt effektive til hornfiske fiskeri da hornfiskenes tænder vender inad, så kommer den i kontakt med silke og lignende, så har den meget svært ved at få silken ud af tænderne.
Nogle af fordelene ved at bruge silkekroge frem for almindelige kroge er.
- Ingen fejlkrogninger
- Flere fisk
- Mere sikkert for børn
Dog er der også ulemper ved at bruge silkesnor, og den helt store er at andre fisk har det nemt ved at hoppe af da de ikke har samme tænder som hornfisk. Især er det set mange gange at man mister havørreder da sådan en silkekrog ikke kan holde en havørred.
Derfor er det op til den enkelte at vurdere om silkekroge er for dem. Personligt fisker jeg ikke med silkekrog, men hvis du har børn der skal prøve at fiske efter hornfisk er det måske en god ide at lade dem fiske med silkekrog.
Selv bruger jeg en trekrog på mine blink, men trekrogen er monteret på ca 3-4 cm. line som så er bundet på blinket. På den måde er der større chance for at trekrogen sætter sig fast længere nede i hornfiskens mund hvor den er lidt blødere og chancen for at hornfisken hopper af, er mindre.
Tips til at fiske efter hornfisk
- Varier din indspinning, prøv at fiske hurtigt eller langsomt
- Skift blink hvis du ikke får bid
- Hold øje med vandoverfladen, typisk kan du se stimen i vandoverfladen
- Selv om der ikke er mindstemål på hornfisk, overvej om de mindste skal med ind, der er ikke meget kød på efter rensning.
Mest læste sider
CVR: 43131168
Find Produkt
Ude og Fiske - Inspiration til din fisketur
© 2024 Ude og Fiske - Inspiration til din fisketur. Built using WordPress and the Highlight Theme